Να ‘μουν γάργαρο νερό!

Στις 18 Νοεμβρίου η Δευτέρα τάξη με τη δασκάλα τους την κ. Μαρία Κλάδου και την κ. Αντωνία Ζαρκατζιά επισκέφτηκαν το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Να ‘μουν γάργαρο νερό».

 

 

Αφού μίλησαν για το νερό με τη μουσειοπαιδαγωγό κ. Στέλα Μαλλιαράκη, μελέτησαν την κρήνη Ittar η οποία είναι έκθεμα του μουσείου.

Μετά έφυγαν από το μουσείο και επισκέφτηκαν παλιές κρήνες της πόλης μας.

Την κρήνη του γιατρού Ιδομενέα (πίσω από το μουσείο), την κρήνη Rimondi (έξω από το Δημαρχείο),  την κρήνη Morosini (στην πλατεία Λιονταριών) και την κρήνη Priouli (πίσω από το σχολείο μας).

Μια μαχητική διαδήλωση

 

-Μα τι φωνές είναι αυτές στο διάδρομο; αναρωτηθήκαμε όλοι, εκεί που κάναμε μαθηματικά.

Ανοίξαμε την πόρτα της τάξης μας και … τι να δούμε; Τα «δευτεράκια» με τη δασκάλα τους την κ. Νάντια Αραβανή, να διαδηλώνουν …κανονικά! Με πλακάτ και με συνθήματα.

-Τι πάθατε παιδιά; τα ρωτήσαμε.

-ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ!

-ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!

-ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕ ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ!

Απαντούσαν με συνθήματα για το περιβάλλον!

Δεν σταμάτησαν μέχρι να τους υποσχεθούμε ότι θα αγαπάμε τα ζωάκια και τα φυτά, δεν θα πετάμε σκουπίδια, δεν θα χρησιμοποιούμε πλαστικά και θα ανακυκλώνουμε όλα τα χαρτιά!

Με τέτοια παιδιά, σίγουρα ο πλανήτης μας μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον…

Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία

Η  3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (Α.Μ.Ε.Α). Στο σχολείο μας έγινε μια συγκέντρωση των μαθητών προς ενημέρωση για την ημέρα αυτή.  Την παρουσίαση του θέματος ανέλαβαν οι δύο καλές δασκάλες ειδικής αγωγής του σχολείου μας: η κ. Μαρία Καζαμιάκη και η κ. Δήμητρα Τούλα.

Μέσα από ερωτήσεις και συζήτηση, τα παιδιά κατέθεσαν τις γνώσεις και τις απόψεις τους σχετικά με την αναπηρία και τη διαφορετικότητα  και βγήκε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα ως προς τα άτομα με αναπηρία και, την κατάλληλη στάση  που οφείλει να κρατάει ο καθένας μας ξεχωριστά απέναντί τους.

Ακολούθησε μία παρουσίαση power point, με την οποία οι μαθητές μπόρεσαν να διακρίνουν σε κατηγορίες τις διάφορες αναπηρίες. Προβλήθηκε βίντεο  για την νοηματική γλώσσα και βίντεο συνέντευξης ατόμου με τύφλωση καθώς και βίντεο animation με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς τα άτομα με αναπηρία.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των μαθητών  και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Η συζήτησή μας έκλεισε με το μήνυμα της ημέρας: «Όλοι είμαστε διαφορετικοί» ! Καταλήξαμε ότι η διαφορετικότητα του καθενός από μας τελικά είναι αυτή που κάνει τη ζωή ξεχωριστή.

Ιστορίες … τάκα-τάκα!

Το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ κάλεσε τα σχολεία του κέντρου της πόλης, να παρακολουθήσουμε μια παράσταση για παιδιά και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο!

Έτσι, τη Δευτέρα 9  Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου να γελάμε και να διασκεδάζουμε με τις «Ιστορίες τάκα τάκα».

«Ιστορίες τάκα τάκα» είναι το όνομα του θεατρικού έργου του Friot Bernard το οποίο έχει μεταφράσει η γνωστή στον κόσμο του παιδικού θεάτρου, Ξένια Καλογεροπούλου.»Είκοσι πέντε σύντομες ιστορίες για να γελάς, να συγκινείσαι και να ξαφνιάζεσαι. Ιστορίες για μικρά παράπονα και κρυφούς καημούς. Για όνειρα και φόβους, για τρυφερές κακίες και πονηρές αταξίες. Ιστορίες όπου το καθημερινό μπλέκεται απροσδόκητα με το φανταστικό και η αλήθεια γίνεται ένα με το ψέμα. Αισθάνομαι τυχερή που τις μετέφρασα, μόνο που ζηλεύω λιγάκι γιατί θα ήθελα να τις είχα γράψει εγώ». (Ξένια Καλογεροπούλου, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).  Απολαυστικό!

Ευχαριστούμε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ που μας κάλεσε και ευχαριστούμε επίσης τους ηθοποιούς για την υπέροχη ατμόσφαιρα που έφτιαξαν με τις καλές ερμηνείες τους. Στο γυρισμό ήμασταν χαμογελαστοί και τραγουδούσαμε…

 

 

 

Αλέξης Ακριθάκης: τα ξακουστά έργα του κατοικούν στη γειτονιά μας!

Το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου (που βρίσκεται στο διπλανό τετράγωνο) έχει στην κατοχή του τη συλλογή με έργα σύγχρονης τέχνης του Ζαχαρία Πορταλάκη, ενός πολύ σπουδαίου συλλέκτη. Ανάμεσα στα έργα της συλλογής αυτής, υπάρχει πλήθος πινάκων του ανατρεπτικού ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη.

Τους πίνακες του Ακριθάκη λοιπόν, εκθέτει αυτή την εποχή το Μουσείο σε μια αίθουσά του κι εμείς σαν καλοί γείτονες και φιλότεχνοι που είμαστε πήγαμε να τους δούμε.

Όχι! Δεν πήγε όλο το σχολείο γιατί δεν χωρούσαμε. Στείλαμε την Πρώτη και τη Δευτέρα να μας εκπροσωπήσουν επειδή όπως είναι γνωστό αυτά τα ζουζούνια ειδικεύονται … στην μοντέρνα τέχνη.

Ενθουσιασμένοι οι μικροί ζωγράφοι θαύμασαν τα λαμπερά χρώματα και τους χρωματικούς συνδυασμούς, έψαξαν και βρήκαν τα κρυμμένα μοτίβα του ζωγράφου, έφτιαξαν ιστορίες και συνέθεσαν έργα της συλλογής με δικό τους τρόπο.

Και τέλος κατέφτασαν στο σχολείο κουνώντας ο καθένας από μια «βαλίτσα» του Ακριθάκη!

Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης, χαμογελαστές οι ευτυχείς δασκάλες κ. Μαρία Καζαμιάκη και κ. Νάντια Αραβανή που μαζί με την κ. Στέλα Μαράκη συνόδεψαν τα παιδιά στο Ιστορικό Μουσείο.