Οι μικροί νεροκουβαλητές

Πρόσφατα τα πρωτάκια έμαθαν για την κρήνη Πριούλι πίσω από το σχολείο και γενικότερα για τις κρήνες που υπήρχαν παλιά στις γειτονιές από τις οποίες προμηθεύονταν οι άνθρωποι νερό.

Μια μέρα που ο ήλιος μας έκανε τη χάρη και βγήκε, η δασκάλα τους η κ. Στέλα τα έβαλε να κάνουν τους νεροκουβαλητές! Να κουβαλήσουν δηλαδή το νερό που χρειαζόμαστε για τις καθημερινές μας ανάγκες, όπως τον παλιό καιρό.

Παρίσταναν ότι οι βρύσες του σχολείου ήταν η κρήνη και η τάξη τους ήταν το σπίτι. Κουβάλησαν λοιπόν με μπουκάλι (αντί για στάμνα) νερό στο … σπίτι!

Και ιδού τα αποτελέσματα:

για να πιουν όλοι νερό από 1 ποτήρι, πήγαν 7 φορές στη βρύση

για να γεμίσουν 1 κουβά για σφουγγάρισμα, πήγαν 32 φορές στη βρύση

για να πλύνουν τα πιάτα, πήγαν 25 φορές στη βρύση

Στο τέλος έπαιξαν το παιχνίδι του νεροκουβαλητή στην αυλή (ποια ομάδα θα γεμίσει πρώτη τους κουβάδες της) και τραγούδησαν το «Μαρουσάκι», το τραγούδι που μιλάει για ένα κοριτσάκι που έσπασε το σταμνάκι του πηγαίνοντας στη βρύση.

Ουφ! πολύ κουράστηκαν αλλά το καταδιασκέδασαν!

Η βρύση του Ντελη-Mάρκου και το σπίτι του Καλοκαιρινού

Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου φρέσκα-φρέσκα τα πρωτάκια του Μποδοσάκειου, ξεκίνησαν με τη δασκάλα τους την κ. Στέλα Μαράκη, για την πρώτη τους εξόρμηση.

Μα πού πήγαν αυτά τα μικρά και τι είδαν; Όπως μας πληροφόρησαν οι ρεπόρτερ της σελίδας μας, φέτος έχουν αναλάβει μια αποστολή: να γνωρίσουν τη γειτονιά του σχολείου!

Γι αυτό το λόγο επισκέφτηκαν το Ιστορικό Μουσείο. Εκεί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το κτίριο το οποίο υπήρξε το σπίτι του Μίνωα Καλοκαιρινού, του μεγάλου Ηρακλειώτη που πρώτος εντόπισε και ανέσκαψε  την Κνωσσό. Στα κατοπινά χρόνια η οικογένειά του μετέτρεψε το σπίτι αυτό σε Μουσείο με πλήθος πολύτιμα εκθέματα που διηγούνται την ιστορία της πόλης μας.

Αφού ξεκουράστηκαν στον όμορφο κήπο, μπήκαν μέσα για να θαυμάσουν ένα σημαντικό έκθεμα: την κρήνη του μεγάρου Ιττάρ.

Εκεί άκουσαν από την παιδαγωγό του Μουσείου πώς έφτανε το νερό στα σπίτια τα παλιά χρόνια και μετά επισκέφτηκαν όλοι μαζί την πιο γνωστή κρήνη της πόλης, την κρήνη Μοροζίνι δηλαδή τα γνωστά σε όλους μας Λιοντάρια και τη βρύση του γιατρού Ιδομενέα.

Και στο τέλος, καταλήξανε στην πίσω μεριά του σχολείου όπου στέκεται ακόμα μια ιστορική βρύση της πόλης: η βρύση του Δελημάρκου ή αλλιώς η κρήνη του Πριούλι.

Όπως μάθαμε κι εμείς από τους ακούραστους ρεπόρτερ της σελίδας μας, αυτή η βρύση έσωσε τους κατοίκους της πόλης, όταν στη μεγάλη πολιορκία του 1669 οι εχθροί είχαν κόψει το νερό για να τους αναγκάσουν να παραδοθούν από … τη δίψα!!!

Για τον Μίνωα Καλοκαιρινό:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AF%CE%BD%CF%89%CE%B1%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82

Για τη βρύση του Δελημάρκου:

https://www.voltarakia.gr/daily-photos/item/1830-i-enetiki-krini-prioyli

 

 

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Εφέτος, πρώτη φορά, 30 οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον (ανάμεσά τους και το γειτονικό μας Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου) ένωσαν τις φωνές τους σε μια διακήρυξη που καλεί την πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε τη διακήρυξη των 30,  αλλά και να θαυμάσετε τις φωτογραφίες που επέλεξαν να δημοσιεύσουν από τις δράσεις τους.

https://www.eepf.gr/images/fysi/EnvDay2021-004.pdf

Η διακήρυξη σε κάποιο σημείο αναφέρει: «οι νεότερες γενιές, έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξουμε και να αναλάβουμε δράση και το ζητούν έντονα»

Κι εδώ …  ερχόμαστε κι εμείς από το σχολείο μας, να επιβεβαιώσουμε την αλήθεια της φράσης αυτής! Έχουμε και λέμε:

Η Α΄ τάξη με τη δασκάλα τους κ. Μαρία Κλάδου έκανε μελέτη για την καταστροφή του πλανήτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής μας τα παρουσίασε το πρωί στην αυλή ο εκπρόσωπος των επιστημόνων-ερευνητών-πρωτακίων Ματθαίος Γκίνι.

Η Γ’ τάξη με τη δασκάλα τους κ. Στέλα Μαράκη, μάζεψαν όλες τις «αδέσποτες» φωτοτυπίες της χρονιάς (δηλαδή παλιές, διορθωμένες, αγνώστου συγγραφέως, περισσευούμενες, διπλές κ.λ.π.) και αντί να τις πετάξουν, τις έκοψαν και έφτιαξαν ωραιότατα σημειωματάρια! Πολύ χρήσιμα για το σχολείο ή για το σπίτι.

Η Δ’ τάξη με το δάσκαλό της κ. Μανόλη Καλαντζάκη έφτιαξαν ένα βίντεο αφιερωμένο στην ημέρα περιβάλλοντος.

 

Και τέλος η Στ΄τάξη με τη δασκάλα τους κ. Ελένη Σαπουνά συμμετείχαν σε ένα Πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης Βάμου. Μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

 

 

 

 

 

Ο κόσμος των βιβλίων

Τα πρωτάκια μας μεγάλωσαν! Κι έμαθαν να διαβάζουν! Άρχισαν δειλά δειλά να ξεφυλλίζουν παραμύθια. Η δασκάλα τους η κ. Μαρία Κλάδου θέλοντας να τα «μυήσει» στον κόσμο των βιβλίων, τα έφερε την Παρασκευή στο χώρο της Σχολικής Βιβλιοθήκης. Εκεί τα υποδέχτηκε η υπεύθυνη δασκάλα κ. Στέλα Μαράκη και τους εξήγησε πώς γίνεται ο δανεισμός των βιβλίων.

Αφού βοήθησαν την κ. Στέλα να τακτοποιήσει μερικά πράγματα στο χώρο της βιβλιοθήκης, διάλεξαν και δανείστηκαν βιβλία και γύρισαν στην τάξη τους χαρούμενα, για να τα διαβάσουν.

Καλώς ορίσατε μικροί αναγνώστες στο μαγικό κόσμο των βιβλίων!

 

Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία

Η  3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (Α.Μ.Ε.Α). Στο σχολείο μας έγινε μια συγκέντρωση των μαθητών προς ενημέρωση για την ημέρα αυτή.  Την παρουσίαση του θέματος ανέλαβαν οι δύο καλές δασκάλες ειδικής αγωγής του σχολείου μας: η κ. Μαρία Καζαμιάκη και η κ. Δήμητρα Τούλα.

Μέσα από ερωτήσεις και συζήτηση, τα παιδιά κατέθεσαν τις γνώσεις και τις απόψεις τους σχετικά με την αναπηρία και τη διαφορετικότητα  και βγήκε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα ως προς τα άτομα με αναπηρία και, την κατάλληλη στάση  που οφείλει να κρατάει ο καθένας μας ξεχωριστά απέναντί τους.

Ακολούθησε μία παρουσίαση power point, με την οποία οι μαθητές μπόρεσαν να διακρίνουν σε κατηγορίες τις διάφορες αναπηρίες. Προβλήθηκε βίντεο  για την νοηματική γλώσσα και βίντεο συνέντευξης ατόμου με τύφλωση καθώς και βίντεο animation με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς τα άτομα με αναπηρία.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των μαθητών  και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Η συζήτησή μας έκλεισε με το μήνυμα της ημέρας: «Όλοι είμαστε διαφορετικοί» ! Καταλήξαμε ότι η διαφορετικότητα του καθενός από μας τελικά είναι αυτή που κάνει τη ζωή ξεχωριστή.