Ξενάγηση στην Κνωσσό

 

Στις 14 Μαΐου  επισκέφτηκαν την Κνωσσό οι μαθητές της Τρίτης και Τετάρτης τάξης, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους τον κ. Καλαντζάκη Μανόλη και τον κ. Πετράκη Γιώργο αλλά και από την δασκάλα ΖΕΠ κ. Καζαμιάκη Μαρία.

Εκεί αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του μινωικού ανακτόρου και θαύμασαν από κοντά τα διάσημα σε όλο τον κόσμο ευρήματα, συμμετείχαν στην αναπαράσταση μιας μινωικής θρησκευτικής τελετής.

Ήταν η δραματοποίηση μιας τελετής λατρείας προς τιμήν της Θεάς της Γονιμότητας όπου οι   «μινωίτες – μαθητές» με την καθοδήγηση της αρχαιολόγου σχημάτισαν μια πομπή προς το ιερό, κρατώντας στα χέρια τους τα τελετουργικά μινωικά αγγεία!

 

Το πανηγύρι των εθνών

Μια μοναδική εμπειρία ζήσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε με την αντιπροσωπεία του σχολείου μας την Τρίτη 16 Απριλίου, στην πλατεία Ίδης.

Η πλατεία ήταν γεμάτη από νιάτα, ζωή, πνοή από τις τέσσερις γωνιές του στρογγυλού μας πλανήτη! Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ μαζί με τους συνοδούς προπονητές τους είχαν μαζευτεί κάτω από ένα μεγάλο στέγαστρο και είχαν απλώσει πάνω σε πάγκους χάρτες, φωτογραφίες, φυλλάδια, λιχουδιές και άλλα χαρακτηριστικά ενθύμια από τις χώρες τους.

Μπροστά από την τέντα είχε στηθεί μια μεγάλη σκηνή όπου στην αρχή παρουσίασαν κάποια σχολεία του Ηρακλείου διάφορα δρώμενα. Φυσικά, δεν γινόταν να λείπει το 2ο Δημοτικό Ηρακλείου από αυτή την παρουσίαση: η χορωδία της Πέμπτης τάξης του σχολείου μας μαζί με τη μουσικό Χρυσάνθη Μπαρμπάκη και το γυμναστή Μανόλη Σαββιδάκη τραγούδησαν ένα τσέχικο τραγούδι προς τιμήν της τσέχικης ομάδας την οποία και «φιλοξενούμε», σε άπταιστα τσέχικα παρακαλώ!

Μπράβο στα παιδιά της Ε΄τάξης και δυο φορές μπράβο στον κ. Σαββιδάκη και την κ. Μπαρμπάκη που όχι μόνο δίδαξαν το τραγούδι εις την τσεχικήν αλλά συνόδευσαν με φωνές και όργανα!

 

Στη συνέχεια οι ομάδες όλων των χωρών ανέβηκαν με αλφαβητική σειρά στη σκηνή  και παρουσίασαν ό,τι είχε ετοιμάσει ο καθένας για την περίσταση. Άλλοι τραγούδησαν, άλλοι χόρεψαν, άλλοι φορούσαν παραδοσιακές στολές της χώρας τους, άλλοι αθλητικές στολές, σημαίες και λάβαρα ανέμιζαν, το κοινό χόρευε και όλοι επευφημούσαν όλους.

Δημιουργήθηκε μια φοβερή ατμόσφαιρα και νιώσαμε αυτό που λένε ότι ο αθλητισμός φέρνει κοντά τους ανθρώπους, καταργεί διαφορές και σύνορα. Χορέψαμε χορούς άλλων χωρών, δοκιμάσαμε τα φαγητά τους και κεράσαμε κι εμείς τα δικά μας, κουβεντιάσαμε με διάφορους σε διάφορες γλώσσες και κάναμε παρέα με τους προπονητές και τα παιδιά της τσέχικης ομάδας.

Νιώσαμε ότι είμαστε όλοι διαφορετικές κλωστούλες στο πολύχρωμο χαλί του κόσμου…

 

 

Έχουμε φιλοξενούμενους από Τσεχία!

Στο Ηράκλειο το 25ο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης.

Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή του σχολικού αθλητισμού με τη συμμετοχή  800 μαθητών-αθλητών από 32 χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Δηλαδή  32 χώρες από τις 5 ηπείρους στέλνουν στο Ηράκλειο τις σχολικές ομάδες που πρώτευσαν στο εσωτερικό τους πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης, για να διεκδικήσουν τον παγκόσμιο τίτλο!

Αυτά τα καταπληκτικά θα συμβούν από 12 μέχρι 20 Απριλίου 2019 οπότε η αφρόκρεμα του παγκόσμιου σχολικού μπάσκετ θα φιλοξενηθεί στην πόλη μας. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης σαν  συνδιοργανωτής φορέας των αγώνων κάλεσε τα σχολεία να αγκαλιάσουν τους φιλοξενούμενους αθλητές «υιοθετώντας» μια χώρα και αναλαμβάνοντας τη στήριξή της καθ’ όλη τη διάρκεια του Πρωταθλήματος. Και μέσα και έξω από το γήπεδο.

Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αυτό κι έτσι κληρωθήκαμε να ακολουθήσουμε και να υποστηρίξουμε την ομάδα της Τσεχίας.

Τι θα περιλαμβάνει αυτή η υποστήριξη; Πρώτ’ απ’ όλα να είμαστε παρόντες στις τρεις τελετές : την τελετή Έναρξης το Σάββατο 13 Απριλίου στις 19:30 στα Δύο Αοράκια, την Ημέρα των Εθνών την Τρίτη 16 Απριλίου από 16:00 έως 20:00 στην πλατεία Ίδης στο κέντρο της πόλης και την τελετή Λήξης την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 16:00 στα Δύο Αοράκια.

Εκτός από τις παραπάνω τελετές είναι και οι αγώνες στους οποίους θα λάβουν μέρος οι 2  ομάδες των παιδιών από  την Τσεχία (αγοριών-κοριτσιών) και που σαν καλή θετή τους οικογένεια, πρέπει να πάμε, να τους κάνουμε «κερκίδα» και να τους χειροκροτήσουμε.

Όσα παιδιά με τους γονείς τους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν κάποια από τις τελετές ή κάποιον αγώνα μπορούν να ενημερώνονται από το σχολείο.

Για την πρώτη ημέρα των αγώνων το πρόγραμμα που μας ανακοινώθηκε έχει ως  εξής:

Σάββατο 13 Απριλίου

9:30 π.μ. γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, Ν. Αλλικαρνασσός ΤΣΕΧΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ (ομάδα αγοριών)

2:00 μ.μ. γήπεδο Λίντο (στο κλειστό) ΤΣΕΧΙΑ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ (ομάδα κοριτσιών)

3:30 μ.μ. γήπεδο Δύο Αοράκια ΤΣΕΧΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ (ομάδα αγοριών)

Δείτε παρακάτω κάποια στιγμιότυπα από την υποδοχή των αθλητών της Τσεχίας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Το 1966 το Διεθνές Συμβούλιο Νεότητας καθιέρωσε την Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου η οποία εορτάζεται από τότε την ημέρα των γενεθλίων του πιο γνωστού παραμυθά  στον κόσμο: του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στο Όντενσε της Δανίας και έγραψε μερικά από τα πιο πολυδιαβασμένα παραμύθια που έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του Δυτικού Κόσμου: Η μικρή γοργόνα, Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα, Το ασχημόπαπο, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Ο μολυβένιος στρατιώτης και τόσα άλλα ακόμη! Σίγουρα όλοι θα τα ξέρετε.

Θέλοντας να εορτάσουμε την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, επισκεφτήκαμε τα βιβλία στο σπίτι τους για να τους ευχηθούμε «χρόνια πολλά» λόγω της μακρόχρονης φιλίας που υπάρχει μεταξύ μας! Μα έχουν σπίτι τα βιβλία? Και βέβαια έχουν σπίτι και μάλιστα ολοκαίνουριο, μεγαλόπρεπο και στο κέντρο της πόλης. Τη Βικελαία Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου στην πλατεία των Λιονταριών.

Εκεί λοιπόν πήγαμε Α΄,Β΄,Γ΄και Δ΄τάξεις και αφού παρακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης, μας ξενάγησαν στο τμήμα παιδικών βιβλίων και μάθαμε τον τρόπο που μπορεί κανείς να γίνει μέλος και να μπορεί να δανείζεται βιβλία εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Πήραμε και τα σχετικά φυλλάδια, οπότε γονείς ενημερωθείτε και ενεργοποιηθείτε…

Φτιάξαμε και φοβερούς σελιδοδείκτες – χιονάνθρωπους για να μην χάνουμε τη σελίδα στο βιβλίο που διαβάζουμε.

Δεν σε έχω φίλο…

Το Ε2 τμήμα του σχολείου μας ανέλαβε ένα πρόγραμμα σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό που σκοπό είχε να επιλυθούν τυχόν προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις των παιδιών μεταξύ τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τόσο τα ίδια τα παιδιά της τάξης όσο και τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου γύρω από αυτό το φαινόμενο.

Η κ. Μαρία Δρομπίλα η δασκάλα του Ε2, έδωσε στην ιστοσελίδα μας το παρακάτω κείμενο όπου μας εξηγεί πώς δούλεψαν το πρόγραμμα μέσα στην τάξη:

«Τον Δεκέμβριο ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με αυτό το θέμα. Μέσα από διάφορες δράσεις τα παιδιά προσπάθησαν να μπούνε στη θέση όλων όσων παίρνουν μέρος σε ένα περιστατικό βίας, είτε είναι τα παιδιά που δέχονται τη βία, είτε την προκαλούν, είτε είναι απλοί παρατηρητές. Πιο συγκεκριμένα, είδαμε μέσα στην τάξη διάφορα εκπαιδευτικά βίντεο και διαβάσαμε βιβλία σχετικά με την ενδοσχολική βία προκειμένου να ενημερωθούνε καλύτερα, ώστε να μην κάνουνε τα ίδια λάθη. Όλα αυτά τα βοήθησαν να καταλάβουν πώς νιώθει η κάθε πλευρά σε ένα περιστατικό βίας, αλλά το σημαντικότερο που κέρδισαν είναι να ξέρουν πώς να αντιδράσουν, αν βρεθούν ποτέ στην ίδια θέση με τα παιδιά που έχουν υποστεί βία.

Μια άλλη δραστηριότητα με την οποία ασχοληθήκαμε αφορούσε λέξεις που τα έχουν πληγώσει. Με αφορμή αυτή τη δραστηριότητα κατασκευάσαμε με τη βοήθεια της δασκάλας των εικαστικών κ. Σοφία Μπακιρτζή, ένα ταμπλό ? στόχο, με «βέλη» τις λέξεις που μας έχουν στενοχωρήσει που τοποθετήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου μας. Το σημαντικότερο είναι ότι μέσα από αυτή τη δράση τα παιδιά μοιράστηκαν λέξεις που τα έχουν πειράξει λίγο ή πολύ, και ήρθανε πιο κοντά με τους συμμαθητές μας. Επιπλέον, στο μάθημα των εικαστικών, φωτογραφήθηκαν εκφράζοντας τα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει ένα παιδί που πέφτει θύμα βίας.

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τη δασκάλα της Τάξης Υποδοχής κ. Μαρία Ζαχούλη επεξεργαστήκαμε ένα ποίημα-τραγούδι σχετικό με τη βία. Αρχικά, ακούσαμε το τραγούδι «Διαφορετικοί» που ερμηνεύουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με το συγκρότημα Αερικά και το Βασίλη Λέκκα και συζητήσαμε για το περιεχόμενό του. Έπειτα, χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και η καθεμία ανέλαβε να επεξεργαστεί από ένα είδος βίας δηλαδή σωματική, λεκτική και ψυχολογική. Στη συνέχεια, διασκευάσαμε τους στίχους του τραγουδιού και το δραματοποιήσαμε».

Στις 6 Μαρτίου που έχει οριστεί ως παγκόσμια μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού τα παιδιά παρουσίασαν ένα δείγμα της δραματοποίησης του τραγουδιού «Διαφορετικοί». Παρακάτω σας παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις των παιδιών.