Το πανηγύρι των εθνών

Μια μοναδική εμπειρία ζήσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε με την αντιπροσωπεία του σχολείου μας την Τρίτη 16 Απριλίου, στην πλατεία Ίδης.

Η πλατεία ήταν γεμάτη από νιάτα, ζωή, πνοή από τις τέσσερις γωνιές του στρογγυλού μας πλανήτη! Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ μαζί με τους συνοδούς προπονητές τους είχαν μαζευτεί κάτω από ένα μεγάλο στέγαστρο και είχαν απλώσει πάνω σε πάγκους χάρτες, φωτογραφίες, φυλλάδια, λιχουδιές και άλλα χαρακτηριστικά ενθύμια από τις χώρες τους.

Μπροστά από την τέντα είχε στηθεί μια μεγάλη σκηνή όπου στην αρχή παρουσίασαν κάποια σχολεία του Ηρακλείου διάφορα δρώμενα. Φυσικά, δεν γινόταν να λείπει το 2ο Δημοτικό Ηρακλείου από αυτή την παρουσίαση: η χορωδία της Πέμπτης τάξης του σχολείου μας μαζί με τη μουσικό Χρυσάνθη Μπαρμπάκη και το γυμναστή Μανόλη Σαββιδάκη τραγούδησαν ένα τσέχικο τραγούδι προς τιμήν της τσέχικης ομάδας την οποία και «φιλοξενούμε», σε άπταιστα τσέχικα παρακαλώ!

Μπράβο στα παιδιά της Ε΄τάξης και δυο φορές μπράβο στον κ. Σαββιδάκη και την κ. Μπαρμπάκη που όχι μόνο δίδαξαν το τραγούδι εις την τσεχικήν αλλά συνόδευσαν με φωνές και όργανα!

 

Στη συνέχεια οι ομάδες όλων των χωρών ανέβηκαν με αλφαβητική σειρά στη σκηνή  και παρουσίασαν ό,τι είχε ετοιμάσει ο καθένας για την περίσταση. Άλλοι τραγούδησαν, άλλοι χόρεψαν, άλλοι φορούσαν παραδοσιακές στολές της χώρας τους, άλλοι αθλητικές στολές, σημαίες και λάβαρα ανέμιζαν, το κοινό χόρευε και όλοι επευφημούσαν όλους.

Δημιουργήθηκε μια φοβερή ατμόσφαιρα και νιώσαμε αυτό που λένε ότι ο αθλητισμός φέρνει κοντά τους ανθρώπους, καταργεί διαφορές και σύνορα. Χορέψαμε χορούς άλλων χωρών, δοκιμάσαμε τα φαγητά τους και κεράσαμε κι εμείς τα δικά μας, κουβεντιάσαμε με διάφορους σε διάφορες γλώσσες και κάναμε παρέα με τους προπονητές και τα παιδιά της τσέχικης ομάδας.

Νιώσαμε ότι είμαστε όλοι διαφορετικές κλωστούλες στο πολύχρωμο χαλί του κόσμου…