ΥΦΑΙΝΟΥΜΕ!

Τα παιδιά της Τετάρτης τάξης με τις δασκάλες τους την κ. Μαρία Κλάδου και την κ. Σοφία Καταντωνάκη, πήγανε στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου όπου παρακολουθήσανε το πρόγραμμα «Υφαίνουμε».
Τα παιδιά έμαθαν πώς παίρνουμε το μαλλί από τα πρόβατο, ξεκινώντας από την κουρά του προβάτου και φτάνοντας στην δημιουργία του μαλλιού που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε υφάσματα .
Συνειδητοποίησαν το χρόνο και τον κόπο που απαιτούνται για την κατασκευή του υφάσματος αλλά και των ενδυμάτων χωρίς την παρέμβαση της μηχανής.
Γνώρισαν, όσο είναι αυτό δυνατόν, τις διαδικασίες προετοιμασίας της πρώτης ύλης και κατεργασίας του νήματος μέσα από κατάλληλο εποπτικό υλικό (αυθεντικά εργαλεία, βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα κ.λ.π.).
Δοκίμασαν και τα ίδια να υφάνουν.
Τα παιδιά με την ενεργό συμμετοχή τους, ανακάλυψαν και παρατήρησαν ό,τι υπάρχει μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη έκθεση .
Στη συνέχεια, γνώρισαν τα βασικά είδη των παραδοσιακών κρητικών υφαντών, τη χρήση του αργαλειού, την ποικιλία των μοτίβων και το συμβολισμό τους.
Δείτε παρακάτω κάποια στιγμιότυπα που μας έφεραν ειδικά οι φωτορεπόρτερς μας για την ιστοσελίδα.

Τα φυτά και τα ζώα της Μεσογείου μέσα από τον ψηφιακό κόσμο.

    Τα παιδιά της Τετάρτης Τάξης επισκέφτηκαν με τις δασκάλες τους την κ. Μαρία Κλάδου και την κ. Σοφία Καταντωνάκη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα  γνωριμίας με τα φυτά και τα ζώα της Μεσογείου.

Με το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά της Τετάρτης Τάξης είχαν  τη δυνατότητα να βιώσουν μια διαφορετικού τύπου γνωριμία με το Μουσείο και τα εκθέματά του μέσα από ψηφιακές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά παιχνίδια, ειδικά σχεδιασμένα για tablets.

Μέσα από τις ψηφιακές δραστηριότητες  γνώρισαν τα φυτά και τα ζώα των δασών, των θάμνων, του νερού, των ακτών και των ερήμων της Μεσογείου, εξερευνώντας με τις ομάδες τους τα εκθέματα του Μουσείου, ανακαλύπτοντας τις απαντήσεις των δραστηριοτήτων μόνα τους και μαθαίνοντας συνεργαζόμενα ομαδικά για τα φυτά και τα ζώα της Μεσογείου.

Στο τέλος του προγράμματος  παρακολούθησαν το πρόγραμμα στον «Εγκέλαδο», την πλατφόρμα βιωματικής προσομοίωσης σεισμών. Έμαθαν για τα είδη των σεισμών και βίωσαν σεισμικές δραστηριότητες διαφόρων μεγεθών…

 

 

Μια μαγική βραδιά

«Δουλεύουμε για τους επόμενους. Κάθε γενιά δουλεύει για τους επόμενους.»

Μια μαγική βραδιά ζήσαμε την Παρασκευή 8 Ιουνίου στο πάρκο της Κνωσσού.

Η χορωδία του σχολείου μας μαζί με τη χορωδία του 49ου Δημοτικού Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του μουσικού μας κ. Δημήτρη Ζαϊμάκη, έδωσαν μια συναυλία με τα «Τραγούδια της Πατρίδας και του Ονείρου».

Το  πρόγραμμα της συναυλίας άρχισε με «κλασσικά» παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και συνέχισε με επιλογές από έργα του Μάνου Χατζιδάκη (Καπετάν Μιχάλης, Λιανοτράγουδα και Περσεφόνη). Το α΄μέρος έκλεισε με το Χρισαλιφούρφουρο του Νίκου Κυπουργού (από τη Λιλιπούπολη).

Το β΄μέρος  ξεκίνησε με ένα γαλλικό μεσαιωνικό τραγούδι και ακολούθησαν  ποιήματα διαφόρων Ελλήνων ποιητών μελοποιημένα από τον ίδιο τον κ. Ζαϊμάκη, το πανέμορφο «Κορίτσι» του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική Δημήτρη Λάγιου και η μεγάλη επιτυχία (στο σχολείο μας το σιγοτραγουδάμε όλοι) «Allegria»  του Franco Dragone. Η εκδήλωση έκλεισε με το ποίημα του Παναγιώτη Γεωργουδή «Πέραν» μελοποιημένο από τον κ. Ζαϊμάκη το οποίο και έδωσε το όνομα στη συναυλία.

Η διαδοχή των τραγουδιών παρέπεμπε σε ένα μουσικό ταξίδι από το παρελθόν στο σήμερα γιατί όπως είπε και ο κ. Ζαϊμάκης «…τραγουδάμε τη μουσική που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι, όπως και εμείς θα κληροδοτήσουμε τη μουσική μας σε εκείνους που θα έρθουν μετά από μάς».

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση και καταχειροκρότησε τους μικρούς χορωδούς αλλά και το Δημήτρη Ζαϊμάκη που με κόπο αλλά και με (μοναδικό) τρόπο ξέρει να διδάσκει στα παιδιά πώς να συν-άδουν!

Ευχαριστούμε όλους και ιδιαίτερα τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, τον προϊστάμενο Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου κ. Αποστολάκη, τον σχολικό Σύμβουλο Μουσικών Κρήτης κ. Δροσουλάκη και τον ποιητή κ. Παναγιώτη Γεωργουδή, που τίμησαν τα παιδιά με την παρουσία τους.

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Δ΄τάξης στις δράσεις για το περιβάλλον

Ο Δήμος Ηρακλείου στα πλαίσια της Εβδομάδας Ενέργειας από 4 έως 8 Ιουνίου 2018 υλοποίησε  δράσεις για μαθητές δημοτικού στη Λότζια. Ήταν μια σειρά από ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, αφιερωμένες στην αποδοτική χρήση της ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές. Αποτέλεσε  μια σημαντική διοργάνωση, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασική  προτεραιότητα και το κλειδί βρίσκεται στην εκπαίδευση των παιδιών. Τα παιδιά γνωρίζουν, καταγράφουν, αποτυπώνουν στο μυαλό και στη μνήμη τους όσα μαθαίνουν και έτσι αλλάζουν τις συμπεριφορές τους, προς όφελος του περιβάλλοντος.

Οι μαθητές της Τετάρτης τάξης του σχολείου μας, με τις δασκάλες τους κ.  Σοφία Καταντωνάκη και κ. Μαρία Κλάδου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λότζια, την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 και συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις.

Αρχικά επισκέφθηκαν  την Έκθεση Καλλιτεχνικής Ανακύκλωσης, όπου θαύμασαν όλες τις δημιουργίες. Συνειδητοποίησαν ότι η καλλιτεχνική μεταμόρφωση των υλικών σε διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα, διατηρώντας και αξιοποιώντας τις φυσικές τους ιδιότητες είναι μία πολύ σπουδαία πρόταση για την ανακύκλωση των υλικών.

Στη συνέχεια συμμετείχαν σε θεατρικό παιχνίδι, ειδικά σχεδιασμένο από τις εμψυχώτριες του Συλλόγου Παιδαγωγών ? Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης» με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στα θέματα της αειφόρου ενέργειας.

Τα παιδιά και από τα δύο Τμήματα, Δ1 και Δ2, συνεργάστηκαν αρμονικά και κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία όλες τις δοκιμασίες που  τους ανατέθηκαν. Έγιναν άξιοι βοηθοί στο έργο της σωτηρίας του πλανήτη και απέδειξαν πόσο συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες θα γίνουν αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η κάθε ομάδα έφτιαξε τα δικά της συνθήματα για τη σωτηρία του πλανήτη και τα παρουσίασε θεατρικά και μουσικοκινητικά.

Το σύνθημα «Κλείστε τη βρύση ? σώστε τον πλανήτη» καθώς και άλλα συνθήματα ακούστηκαν ηχηρά από τα παιδιά του Μποδοσάκειου.

Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας οι εμψυχώτριες έδωσαν στα παιδιά τα αναμνηστικά τους έπαθλα με το σύνθημα «νοιάζομαι – ενεργώ».

Ακολούθησε η ξενάγηση στην Έκθεση για την ενέργεια. Τέλος οι Υπεύθυνοι της διοργάνωσης έδωσαν στα παιδιά καπέλα με μηνύματα για την εξοικονόμηση της ενέργειας και σχετικά φυλλάδια.

 

 

Έχουμε επισκέπτες

Αυτή την εβδομάδα, την προτελευταία της σχολικής χρονιάς, είχαμε δύο μέρες «μουσαφίρηδες» δηλαδή δεχτήκαμε επισκέπτες.

Ντριν! το κουδούνι της εξώπορτας , ανοίγουμε και δεχόμαστε τα πολύ αγαπητά παιδιά από το 49ο Δημοτικό συνοδευόμενα από τον επίσης αγαπητό διευθυντή τους κ. Στειακάκη Γιώργο.

Αμέσως μετά την άφιξη των επισκεπτών, ουράνιες μελωδίες ξεχύνονται από τα ανοιχτά παράθυρα του Μποδοσάκειου και μαγεύουν τους περαστικούς και τους γείτονες. Μάλιστα, ο φιλόμουσος ιδιοκτήτης του απεναντινού καφενείου συγκινήθηκε τόσο πολύ από τη μουσική, που έστειλε δροσερά κεράσματα για όλα τα παιδιά … Τον ευχαριστούμε για τη χειρονομία.

Θα σας πω το μυστικό, αλλά μην το πείτε πουθενά: οι μουσαφίρηδες είναι η χορωδία του 49ου Δ. Σχολείου η οποία «συνάδει» (στην κυριολεξία) με τη δικιά μας χορωδία υπό την καθοδήγηση του κ. Δημήτρη Ζαιμάκη γιατί προετοιμάζουν μία από κοινού συναυλία!