Η παρέλαση

Μετά από 2 ολόκληρα χρόνια διακοπής των παρελάσεων λόγω της πανδημίας, φέτος ξαναβγήκαν τα σχολεία στους δρόμους για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου!

Τα παιδιά της Έκτης καμαρωτά-καμαρωτά, με τις στολές τους , με επισημότητα και συγκίνηση παρέλασαν με τον γυμναστή κ. Μανόλη Σαββιδάκη.

Την παραμονή της επετείου η κ. Φαίη μαζί με την κ. Φένια, τη δασκάλα της Έκτης, παρέδωσαν τη σημαία στο σημαιοφόρο και τους παραστάτες. Ζαχαρία, Αλέξανδρε, Μαρία, Γιάννη, Ανδρέα και Εύη συγχαρητήρια! Καλή πρόοδο σε όλους σας!

Επίσης ο μαθητής μας, Γιάννης Πουράνης επιλέχτηκε να καταθέσει το στεφάνι στον Άγνωστο στρατιώτη εκ μέρους όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας. Πολύ τιμητικό και για το Γιάννη αλλά και για όλο το Μποδοσάκειο!

 

 

Με δακρυσμένα μάτια…

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου τα μεγάλα Μποδοσόπουλα, τα παιδιά της Έκτης Τάξης, με δακρυσμένα μάτια αποχαιρέτησαν το Μποδοσάκειο και τη δασκάλα τους την κ. Ελένη Σαπουνά.

Έκλαιγαν τα μεγάλα Μποδοσόπουλα, έκλαιγαν και τα μικρά Μποδοσοπουλάκια, έκλαιγαν και οι Μποδοσο-δάσκαλοι! Ας ακούσουμε όμως τι είπαν τα ίδια τα παιδιά στον αποχαιρετισμό τους:

Όταν πρωτοήρθα σε αυτό το σχολείο θυμάμαι ότι από τη μια ντρεπόμουν και από την άλλη ήμουν πολύ ενθουσιασμένη.Ήταν όλα καινούργια! Οι δάσκαλοι, οι συμμαθητές, το σχολείο, όλα!

Στην τάξη μου είμασταν πάντα πολλά παιδιά, ο καθένας μας με διαφορετικό και ξεχωριστό χαρακτήρα. Γι αυτό και δεν περνούσαμε ποτέ απαρατήρητοι. Ζήσαμε μαζί αστείες, χαρούμενες, λυπημένες αλλά πάνω απ’όλα αξέχαστες και μοναδικές στιγμές. Όλοι οι δάσκαλοι ήταν δίπλα μας και στα εύκολα και στα δύσκολα. Μας συμβούλευαν και προσπαθούσαν να μας κάνουν καλύτερους. Τους ευχαριστώ που μας άντεξαν όλα αυτά τα χρόνια δίνοντάς μας γνώση και αγάπη και ζητώ συγγνώμη για τη φασαρία που επικρατούσε στην τάξη μας.

Ευχαριστώ και τους συμμαθητές μου για όσα μοιραστήκαμε μαζί είτε καλά είτε κακά και τους υπόσχομαι ότι δεν θα τους ξεχάσω ποτέ! Θα θυμάμαι τις φωνές, τα γέλια,τα πειράγματα, τις αγκαλιές αλλά προπαντός την αγάπη που είχαμε μεταξύ μας, μαθητές και δάσκαλοι. Εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι με υγεία!Σας αγαπώ πολύ και θα μου λείψετε όλοι!

Αναστασία Μουλουδάκη

Αγαπητοί μου δάσκαλοι, αγαπημένοι μου συμμαθητές

Η ημέρα της αποφοίτησης είναι για όλους τους μαθητές της Στ΄τάξης η σημαντικότερη από τις υπόλοιπες μέρες που περάσαμε μαζί.

Μετά από 8 ολόκληρα χρόνια σε αυτό το σχολείο, 2 στο νηπιαγωγείο και 6 στο δημοτικό, ήρθε η ώρα να πούμε αντίο… Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δασκάλους μας που έκαναν τις ημέρες μας όμορφες και τις γέμισαν με γνώσεις και συναισθήματα. Προσπάθησαν να μας δώσουν όσα γίνεται περισσότερα εφόδια για να μπορέσουμε να γίνουμε δυνατότεροι πριν ξεκινήσουμε το μεγάλο μας ταξίδι στη ζωή σαν ενήλικες. Οι δάσκαλοί μας ήταν εκεί σε όλες τις στιγμές του ταξιδιού μας στη γνώση και στη μετάβαση από τη ζωή του νηπίου στη ζωή του παιδιού και από τη ζωή του παιδιού σε εκείνη του εφήβου. Για όλες αυτές τις στιγμές ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δασκάλους μου αλλά και στους συμμαθητές μου, με τους οποίους πέρασα τα πιο τρυφερά μου χρόνια. Σας ευχαριστώ όλους για τα χαμόγελα που μου χαρίσετε και εύχομαι στον καθένα ξεχωριστά, από αύριο να ξεκινήσει ένα καινούργιο μοναδικό, μαγικό ταξίδι στη ζωή σας.

Σας αποχαιρετώ όλους με ένα χαμόγελο από καρδιάς και με την υπόσχεση ότι ακόμα και αν χαθούμε, θα σας έχω πάντα στις αναμνήσεις μου ως κάτι ξεχωριστό. Αγαπημένοι, να θυμάστε ότι τα ομορφότερα και καλυτερότερα είναι απέναντί μας και μας προκαλούν να τα κατακτήσουμε.

Ιάσων Γεώργιος Σαμοθράκης

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σχολείο μου όπου πέρασα τα 6 πρώτα σχολικά μου χρόνια.Ευχαριστώ τη διευθύντριά μας την κ. Φαίη και όλους τους δασκάλους γι αυτά που μας δίδαξαν αυτά τα 6 χρόνια.

Ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω την κ. Ελένη για την υπομονή της και την αγάπη που μας έδωσε!

Στην έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης

80 χρόνια συμπληρώθηκαν  φέτος στις 20 Μαΐου από τη Μάχη της Κρήτης και στο πλαίσιο αυτής, της Μάχης του Ηρακλείου. Οι οδομαχίες, οι βομβαρδισμοί και η γενναιότητα των Ηρακλειωτών που έβλεπαν τους αλεξιπτωτιστές να πέφτουν ακόμη και μέσα στην πόλη, αναδεικνύεται στα ντοκουμέντα που εκτίθενται για πρώτη φορά στην έκθεση που εγκαινιάστηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Ανάμεσα στα εκθέματα, κομμάτια εκείνης της εποχής, απομεινάρια από στρατιώτες, πολίτες, απομεινάρια πολέμου…

Ιστορίες μαρτυρικές που ξυπνούν 80 χρόνια μετά για να αναδείξουν την προσφορά ανθρώπων που δεν δίστασαν και έδωσαν τη μάχη για τον τόπο τους, που από την επόμενη ημέρα βρέθηκε υπό την κατοχή των Γερμανών. Ένα  αποτύπωμα του ηρωισμού και της γενναιότητας που επέδειξαν οι Ηρακλειώτες εκείνο το μοιραίο 10ήμερο που το Ηράκλειο αντιστεκόταν σθεναρά στους από αέρα εισβολείς.

Αυτή την ωραία έκθεση επισκέφτηκαν οι «μεγάλοι» του σχολείου μας: η Έκτη με τη δασκάλα τους κ. Σαπουνά, η Πέμπτη με τη δασκάλα τους κ. Χαρίση και η Τετάρτη με το δάσκαλό τους κ. Καλατζάκη. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τον ίδιο τον επιμελητή της έκθεσης κ. Μαμαλάκη και πραγματικά γύρισαν εντυπωσιασμένα στο σχολείο.

Είναι ομολογουμένως συναρπαστικό να βλέπεις ξαφνικά μπροστά σου απίστευτες ιστορίες για την πόλη  που ζεις, να μαθαίνεις συγκλονιστικά  γεγονότα που διαδραματίστηκαν στους δρόμους που περνάς κάθε μέρα, στις γειτονιές που είναι το σπίτι σου, το σχολείο σου, η πλατεία που πας για ποδήλατο με τους φίλους σου!

Δείτε παρακάτω την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που είχε δώσει παλιότερα ο συλλέκτης και επιμελητής της έκθεσης Κωστής Μαμαλάκης στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, ‘ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ’.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Εφέτος, πρώτη φορά, 30 οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον (ανάμεσά τους και το γειτονικό μας Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου) ένωσαν τις φωνές τους σε μια διακήρυξη που καλεί την πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε τη διακήρυξη των 30,  αλλά και να θαυμάσετε τις φωτογραφίες που επέλεξαν να δημοσιεύσουν από τις δράσεις τους.

https://www.eepf.gr/images/fysi/EnvDay2021-004.pdf

Η διακήρυξη σε κάποιο σημείο αναφέρει: «οι νεότερες γενιές, έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξουμε και να αναλάβουμε δράση και το ζητούν έντονα»

Κι εδώ …  ερχόμαστε κι εμείς από το σχολείο μας, να επιβεβαιώσουμε την αλήθεια της φράσης αυτής! Έχουμε και λέμε:

Η Α΄ τάξη με τη δασκάλα τους κ. Μαρία Κλάδου έκανε μελέτη για την καταστροφή του πλανήτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής μας τα παρουσίασε το πρωί στην αυλή ο εκπρόσωπος των επιστημόνων-ερευνητών-πρωτακίων Ματθαίος Γκίνι.

Η Γ’ τάξη με τη δασκάλα τους κ. Στέλα Μαράκη, μάζεψαν όλες τις «αδέσποτες» φωτοτυπίες της χρονιάς (δηλαδή παλιές, διορθωμένες, αγνώστου συγγραφέως, περισσευούμενες, διπλές κ.λ.π.) και αντί να τις πετάξουν, τις έκοψαν και έφτιαξαν ωραιότατα σημειωματάρια! Πολύ χρήσιμα για το σχολείο ή για το σπίτι.

Η Δ’ τάξη με το δάσκαλό της κ. Μανόλη Καλαντζάκη έφτιαξαν ένα βίντεο αφιερωμένο στην ημέρα περιβάλλοντος.

 

Και τέλος η Στ΄τάξη με τη δασκάλα τους κ. Ελένη Σαπουνά συμμετείχαν σε ένα Πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης Βάμου. Μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

 

 

 

 

 

Το έπος του Οκτώβρη του 2020

Αγαπημένα μου παιδιά

Εγώ  είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο ως σχολείο και ως κτίριο απέναντι στην επέτειο της 28ης  Οκτωβρίου. Και αν απορείτε γιατί, η απάντηση είναι απλή: εγώ τα έχω ζήσει όλα αυτά και τα θυμάμαι πολύ καλά! Βεβαίως και τα θυμάμαι, αφού όταν άρχισε ο πόλεμος του 1940 εγώ ήμουν ήδη 10 χρονών…

Θυμάμαι τις σειρήνες να ηχούν τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας, τις καμπάνες που χτυπούσαν, τον κόσμο που έτρεχε στο λιμάνι για να χαιρετήσει αυτούς που έφευγαν για το μέτωπο «με το χαμόγελο στα χείλη». Και μετά… τις χαρές, τα τραγούδια, τον ενθουσιασμό, τους πανηγυρισμούς για τις νίκες του ελληνικού στρατού. «Κορόιδο Μουσολίνι, κανένας δε θα μείνει» τραγουδούσαν όλοι τότε. Μεγάλες στιγμές, που όσοι τις ζήσαμε δεν πρόκειται να τις ξεχάσουμε ποτέ.

Τότε οι άνθρωποι αυτοί έγραψαν, όπως λέγεται, το «έπος» του Οκτώβρη του 1940 δηλαδή πέτυχαν κάτι που κανείς δεν το περίμενε: να νικήσουν.

Γιαυτό λοιπόν κάθε χρονιά παρακολουθώ τη γιορτή που παρουσιάζετε εσείς παιδιά, στην αίθουσα τελετών και φυσικά φουσκώνω από υπερηφάνεια όταν βλέπω την Έκτη να ξεκινάει με τη σημαία μπροστά για την παρέλαση. Σχεδόν μου φαίνεται ότι ψηλώνει η στέγη μου και μου σηκώνονται τα κεραμίδια όρθια!

Φέτος, τίποτα από αυτά δεν θα γίνει λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Είχαμε όμως ένα καινούργιο έπος φέτος, τον Οκτώβριο του 2020, που το γράψατε εσείς παιδιά μαζί με τους δασκάλους σας! Καταφέρατε όλοι μαζί αυτό που έμοιαζε  ακατόρθωτο: να φοράτε συνέχεια τη μάσκα, να κάνετε μάθημα αλλά και διάλειμμα μ’ αυτήν, να κάνετε μάθημα με ανοιχτά παράθυρα με ζέστη και με κρύο, να θυμάστε το πλύσιμο των χεριών και το απολυμαντικό, να μην δανείζεστε πράγματα μεταξύ σας, να διορθώνετε μόνα σας από τον πίνακα τις εργασίες , να κρατάτε τις αποστάσεις στην αυλή και ένα σωρό άλλα πράγματα που άλλαξαν στη σχολική ζωή! Και όπως φαίνεται μέχρι τώρα, τα καταφέρνετε πολύ καλά αφού κανείς από το σχολείο δεν έχει αρρωστήσει!

Το λέω και το δηλώνω: είσαστε οι ήρωες της σημερινής εποχής!!!

Θα το θυμάμαι αυτό το έπος του 2020 και θα το διηγούμαι στα παιδιά που θα κάτσουν στα θρανία μου στο μέλλον. Θα θυμάμαι και τον φετινό σημαιοφόρο σε μια παρέλαση που δεν έγινε, τον Ιάσωνα Σαμοθράκη.

Εδώ τον βλέπετε με τη δασκάλα του την κ. Ελένη Σαπουνά η οποία συγκινημένη του παραδίδει τη σημαία σε μια τελετή που συμμετείχαν αυστηρά και μόνο, 2 άτομα…

Καλή πρόοδο Ιάσωνα και σου εύχομαι σε κάποια άλλη παρέλαση, φοιτώντας πια σε άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα, να αξιωθείς να σηκώσεις τη σημαία!