Στην έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης

80 χρόνια συμπληρώθηκαν  φέτος στις 20 Μαΐου από τη Μάχη της Κρήτης και στο πλαίσιο αυτής, της Μάχης του Ηρακλείου. Οι οδομαχίες, οι βομβαρδισμοί και η γενναιότητα των Ηρακλειωτών που έβλεπαν τους αλεξιπτωτιστές να πέφτουν ακόμη και μέσα στην πόλη, αναδεικνύεται στα ντοκουμέντα που εκτίθενται για πρώτη φορά στην έκθεση που εγκαινιάστηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Ανάμεσα στα εκθέματα, κομμάτια εκείνης της εποχής, απομεινάρια από στρατιώτες, πολίτες, απομεινάρια πολέμου…

Ιστορίες μαρτυρικές που ξυπνούν 80 χρόνια μετά για να αναδείξουν την προσφορά ανθρώπων που δεν δίστασαν και έδωσαν τη μάχη για τον τόπο τους, που από την επόμενη ημέρα βρέθηκε υπό την κατοχή των Γερμανών. Ένα  αποτύπωμα του ηρωισμού και της γενναιότητας που επέδειξαν οι Ηρακλειώτες εκείνο το μοιραίο 10ήμερο που το Ηράκλειο αντιστεκόταν σθεναρά στους από αέρα εισβολείς.

Αυτή την ωραία έκθεση επισκέφτηκαν οι «μεγάλοι» του σχολείου μας: η Έκτη με τη δασκάλα τους κ. Σαπουνά, η Πέμπτη με τη δασκάλα τους κ. Χαρίση και η Τετάρτη με το δάσκαλό τους κ. Καλατζάκη. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τον ίδιο τον επιμελητή της έκθεσης κ. Μαμαλάκη και πραγματικά γύρισαν εντυπωσιασμένα στο σχολείο.

Είναι ομολογουμένως συναρπαστικό να βλέπεις ξαφνικά μπροστά σου απίστευτες ιστορίες για την πόλη  που ζεις, να μαθαίνεις συγκλονιστικά  γεγονότα που διαδραματίστηκαν στους δρόμους που περνάς κάθε μέρα, στις γειτονιές που είναι το σπίτι σου, το σχολείο σου, η πλατεία που πας για ποδήλατο με τους φίλους σου!

Δείτε παρακάτω την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που είχε δώσει παλιότερα ο συλλέκτης και επιμελητής της έκθεσης Κωστής Μαμαλάκης στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, ‘ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ’.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Εφέτος, πρώτη φορά, 30 οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον (ανάμεσά τους και το γειτονικό μας Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου) ένωσαν τις φωνές τους σε μια διακήρυξη που καλεί την πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε τη διακήρυξη των 30,  αλλά και να θαυμάσετε τις φωτογραφίες που επέλεξαν να δημοσιεύσουν από τις δράσεις τους.

https://www.eepf.gr/images/fysi/EnvDay2021-004.pdf

Η διακήρυξη σε κάποιο σημείο αναφέρει: «οι νεότερες γενιές, έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξουμε και να αναλάβουμε δράση και το ζητούν έντονα»

Κι εδώ …  ερχόμαστε κι εμείς από το σχολείο μας, να επιβεβαιώσουμε την αλήθεια της φράσης αυτής! Έχουμε και λέμε:

Η Α΄ τάξη με τη δασκάλα τους κ. Μαρία Κλάδου έκανε μελέτη για την καταστροφή του πλανήτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής μας τα παρουσίασε το πρωί στην αυλή ο εκπρόσωπος των επιστημόνων-ερευνητών-πρωτακίων Ματθαίος Γκίνι.

Η Γ’ τάξη με τη δασκάλα τους κ. Στέλα Μαράκη, μάζεψαν όλες τις «αδέσποτες» φωτοτυπίες της χρονιάς (δηλαδή παλιές, διορθωμένες, αγνώστου συγγραφέως, περισσευούμενες, διπλές κ.λ.π.) και αντί να τις πετάξουν, τις έκοψαν και έφτιαξαν ωραιότατα σημειωματάρια! Πολύ χρήσιμα για το σχολείο ή για το σπίτι.

Η Δ’ τάξη με το δάσκαλό της κ. Μανόλη Καλαντζάκη έφτιαξαν ένα βίντεο αφιερωμένο στην ημέρα περιβάλλοντος.

 

Και τέλος η Στ΄τάξη με τη δασκάλα τους κ. Ελένη Σαπουνά συμμετείχαν σε ένα Πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης Βάμου. Μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

 

 

 

 

 

Βιβλιο-ιστορίες της καραντίνας

 

Ο κ. Μάνος Καλαντζάκης, δάσκαλος της Τετάρτης τάξης και γνωστός για την πολύ καλή γνώση της τεχνολογίας υπολογιστών, βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να ανταλλάσσει διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Ε-CLASS τα «Σκέφτομαι και Γράφω » με τα παιδιά της τάξης του.

Τα παιδιά τού έστελναν τα κείμενά τους, κι εκείνος τους τα επέστρεφε σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου! Και για να καταλάβετε τι έκαναν, δείτε δύο βιβλιο-ιστορίες που έφτιαξαν  με θέμα «Ένα ζώο που αγαπώ»:

«Το μαμούθ» από την Ελευθερία Γιαννάκη

https://www.storyjumper.com/book/read/104053156/6070e56c5577d#page/

«Για ένα γατάκι» από τον Μιχαήλ-Άγγελο Παναγιωτάκη

https://www.storyjumper.com/book/read/103722216/606c13a562889#

Μπράβο παιδιά και μπράβο στο δάσκαλό σας που σκέφτηκε αυτόν τον ωραίο τρόπο για να εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα της «εξ’ αποστάσεως» και «ασύγχρονης» εκπαίδευσης!

Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία

Η  3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (Α.Μ.Ε.Α). Στο σχολείο μας έγινε μια συγκέντρωση των μαθητών προς ενημέρωση για την ημέρα αυτή.  Την παρουσίαση του θέματος ανέλαβαν οι δύο καλές δασκάλες ειδικής αγωγής του σχολείου μας: η κ. Μαρία Καζαμιάκη και η κ. Δήμητρα Τούλα.

Μέσα από ερωτήσεις και συζήτηση, τα παιδιά κατέθεσαν τις γνώσεις και τις απόψεις τους σχετικά με την αναπηρία και τη διαφορετικότητα  και βγήκε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα ως προς τα άτομα με αναπηρία και, την κατάλληλη στάση  που οφείλει να κρατάει ο καθένας μας ξεχωριστά απέναντί τους.

Ακολούθησε μία παρουσίαση power point, με την οποία οι μαθητές μπόρεσαν να διακρίνουν σε κατηγορίες τις διάφορες αναπηρίες. Προβλήθηκε βίντεο  για την νοηματική γλώσσα και βίντεο συνέντευξης ατόμου με τύφλωση καθώς και βίντεο animation με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς τα άτομα με αναπηρία.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των μαθητών  και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Η συζήτησή μας έκλεισε με το μήνυμα της ημέρας: «Όλοι είμαστε διαφορετικοί» ! Καταλήξαμε ότι η διαφορετικότητα του καθενός από μας τελικά είναι αυτή που κάνει τη ζωή ξεχωριστή.

Ιστορίες … τάκα-τάκα!

Το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ κάλεσε τα σχολεία του κέντρου της πόλης, να παρακολουθήσουμε μια παράσταση για παιδιά και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο!

Έτσι, τη Δευτέρα 9  Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου να γελάμε και να διασκεδάζουμε με τις «Ιστορίες τάκα τάκα».

«Ιστορίες τάκα τάκα» είναι το όνομα του θεατρικού έργου του Friot Bernard το οποίο έχει μεταφράσει η γνωστή στον κόσμο του παιδικού θεάτρου, Ξένια Καλογεροπούλου.»Είκοσι πέντε σύντομες ιστορίες για να γελάς, να συγκινείσαι και να ξαφνιάζεσαι. Ιστορίες για μικρά παράπονα και κρυφούς καημούς. Για όνειρα και φόβους, για τρυφερές κακίες και πονηρές αταξίες. Ιστορίες όπου το καθημερινό μπλέκεται απροσδόκητα με το φανταστικό και η αλήθεια γίνεται ένα με το ψέμα. Αισθάνομαι τυχερή που τις μετέφρασα, μόνο που ζηλεύω λιγάκι γιατί θα ήθελα να τις είχα γράψει εγώ». (Ξένια Καλογεροπούλου, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).  Απολαυστικό!

Ευχαριστούμε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ που μας κάλεσε και ευχαριστούμε επίσης τους ηθοποιούς για την υπέροχη ατμόσφαιρα που έφτιαξαν με τις καλές ερμηνείες τους. Στο γυρισμό ήμασταν χαμογελαστοί και τραγουδούσαμε…