Το νερό τελειώνει! 8 Συμβουλές από τα παιδιά της Β΄τάξης …

Το νερό τελειώνει! Κλείστε τις βρύσες!

Μα, είναι δυνατόν να ζήσουμε με κλειστές βρύσες? Όχι βέβαια!

Υπάρχουν όμως κάποια μυστικά, που αν τα εφαρμόσουμε θα  μειωθεί η κατανάλωση του νερού.

Τα παιδιά της Β΄Τάξης με τη βοήθεια του κ. Μανόλη Κασαπάκη, του δασκάλου της πληροφορικής, δημιούργησαν ένα βίντεο για να μας δείξουν μερικές καλές πρακτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε στην καθημερινή μας ζωή, για να εξοικονομούμε νερό.

Δείτε το με προσοχή και ας προσπαθήσουμε όλοι να τα κάνουμε πράξη. Ο καθένας  στο σπίτι του.

«ΑΓΟΡΑΖΩ ΜΟΝΟ ΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΠΟΓΙΕΣ»

Την αρχή την έκανε ο Βασίλης από την Πέμπτη τάξη: στο διάλειμμα του ολοήμερου έπαιρνε μπουκάλια από την ανακύκλωση και έφτιαχνε αυτά τα πολύ χαριτωμένα βιδωτά κουτάκια που βλέπετε στη φωτογραφία, για να βάζει μέσα τις μπίλιες.

Τα είδε η κ. Στέλα (Μαράκη), της άρεσαν και τον παρακάλεσε να της φτιάξει κι εκείνης μερικά για να φυλάσσει τους σπόρους. Τον είδαν κι άλλα παιδιά και ήθελαν να φτιάξουν κι αυτά μια κατασκευή, η κ. Στέλα άνοιξε το ντουλάπι των θησαυρών που έχει στην τάξη της κι άρχισε να δίνει υλικά ανακύκλωσης σε όποιον ζητούσε…

Και μετά εξελίχθηκε η κατάσταση σε διαγωνισμό!!!

Την άλλη μέρα στην προσευχή, η κ. διευθύντρια, βλέποντας όλο αυτόν τον ενθουσιασμό, ανακοίνωσε  διαγωνισμό κατασκευών που είχε έναν και μοναδικό περιορισμό: δεν αγοράζω κανένα υλικό!

Εξαιρούνται μόνο οι κόλλες και οι μπογιές.

Πάρτε τώρα βαθιά ανάσα, να δείτε τις κατασκευές που άρχισαν να φτάνουν καθημερινά στο σχολείο και τις οποίες παρουσιάζαμε κάθε πρωί στην προσευχή για να δίνουμε έμπνευση και σε άλλους:

Ο Αναστάσης από την Τρίτη με ένα φορτηγό κι ένα ρομπότ.

Ο Ηλίας από την Τρίτη με ένα πύραυλο και ένα ελικόπτερο.

Ο Φερούκ από τη Δευτέρα με ένα ρομπότ- παιχνίδι μαθηματικών.

Η Ελένη από την Πέμπτη με ένα τρένο και ένα χειροποίητο τετράδιο.

Ο Γιώργος από την Τετάρτη με τον «παιχταρά» του.

Η Τζωρτζίνα από την Τετάρτη με το «κουτί-έκπληξη».

Η Νίνα από την Πρώτη με ένα κάστρο!!!

Ο Ανδρέας από τη Δευτέρα με ένα καράβι.

Ο Ζαχάρης από τη Δευτέρα με έναν πύραυλο.

Η Μαριάντα από την Τετάρτη με ένα καλοκαιρινό στολίδι.

Η Νικολέτα από τη Δευτέρα με έναν υπολογιστή.

Και να λοιπόν, μία ωραία έκθεση που κάναμε στις 5 Ιουνίου για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τα έργα όλων των παιδιών.

Ήταν όλα τα έργα υπέροχα, φτιαγμένα με πολλή έμπνευση και είχαμε την ευκαιρία να τα θαυμάσουμε και να παρατηρήσουμε λεπτομέρειες των κατασκευών με την ησυχία μας, αφού στόλιζαν τα πατάρια της αυλής για τρεις μέρες!

Το βραβείο του διαγωνισμού ήταν το βιβλίο «ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» και το κέρδισε (με το σπαθί του) ο Βασίλης από την Πέμπτη τάξη.

 

 

 

Ένα «χαριστικό» παζάρι!

Η Ημέρα του Περιβάλλοντος έχει καθιερωθεί να εορτάζεται παγκοσμίως στις 5 Ιουνίου.

Στο σχολείο μας, φέτος, με πρωτοβουλία της Β΄τάξης γιορτάσαμε την ημέρα αυτή με ένα παζάρι βιβλίων και παιχνιδιών όπου όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν κάτι για να παίζουν ή να διαβάζουν, εντελώς δωρεάν!

Με ρωτάτε τι σχέση έχει το περιβάλλον με το «χαριστικό» παζάρι;

Μα όλα τα πράγματα που αγοράζουμε, για να φτιαχτούν, να συσκευαστούν και να φτάσουν σ΄εμάς, έχουν καταναλωθεί κάποια υλικά από τη Γη. Όμως  οι φυσικοί πόροι του πλανήτη μας δεν είναι ανεξάντλητοι!

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τα υλικά που έχουμε αποσπάσει από τον πλανήτη με καινούργια. Γι αυτό το λόγο τα πράγματα που έχουμε εξακολουθούν να είναι πολύτιμα έστω και αν εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε πια!

Έτσι λοιπόν, έχει τεράστια σημασία να μην στέλνουμε με ευκολία τα υπάρχοντά μας στα σκουπίδια για να αγοράσουμε καινούρια, αλλά να επιδιορθώνουμε και να επαναχρησιμοποιούμε.

Και αν για εμάς είναι πια άχρηστο κάτι, σίγουρα για κάποιον άλλο είναι χρήσιμο!!!

Να  γιατί γιορτάσαμε το περιβάλλον με το «χαριστικό» παζάρι.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα παζλ παιδικό που είχε σπίτι του ένα παιδί της Έκτης και δεν το χρειαζόταν πια, τώρα είναι στο σπίτι ενός παιδιού της Τρίτης και του κάνει συντροφιά. Γιατί να μένει άχρηστο στο σπίτι του μεγάλου παιδιού της Έκτης; Ή  (χειρότερο αυτό) να πάει στα σκουπίδια αφού ακόμα μπορεί να δώσει χαρά σε κάποιο άλλο παιδί; Και γιατί να αγοράσει ένα καινούργιο παζλ το παιδί της Τρίτης αφού μπορεί να έχει ένα δωρεάν;

Με το παζάρι μας κάναμε καλό στον πλανήτη αλλά και σ΄εμάς, γιατί όλοι πήραμε από κάτι που μας άρεσε και το ‘χουμε τώρα και το χαιρόμαστε ΕΝΤΕΛΩΣ  ΔΩΡΕΑΝ!!!

Μεταξύ μας: οι μαμάδες ήταν πιο χαρούμενες απ΄όλους γιατί ξεφορτώθηκαν μερικά από τα πράγματα που μόνο χώρο έπιαναν στο σπίτι και κανείς δεν τα χρησιμοποιούσε!

 

Στολίδια από σκουπίδια – μέρος 2ον

Ήρθε το Πάσχα και τα δευτεράκια μαζί με την κ. Στέλα έφτιαξαν πασχαλινά στολίδια.

Θαυμάστε τις πανέμορφες κοτούλες που κουβαλούν στα φτερά τους τα κόκκινα αυγά!

Επειδή, όπως έχουμε ξαναπεί, τα δευτεράκια έχουν βάλει στόχο να σώσουν τον πλανήτη δεν αγόρασαν κανένα υλικό για την κατασκευή αυτή: απλά χρησιμοποίησαν «σκουπίδια»  από το μαγικό ντουλάπι της ανακύκλωσης που έχουν στην τάξη τους.

Δεν πετάμε! Α-να-κυ-κλώ-νου-με!

Δεν αγοράζουμε! Ε-πα-να-χρη-σι-μο-ποι-ού-με!

 

 

Στολίδια από σκουπίδια

Τα παιδιά της Β΄τάξης έχουν βάλει σκοπό να σώσουν τον πλανήτη!
Έτσι όταν ήρθε η ώρα για χριστουγεννιάτικα στολίδια, το έχουμε μάθει πια το μάθημά μας: δεν αγοράζουμε, κατασκευάζουμε!
Και τα υλικά πού τα βρίσκουμε; Μα, φυσικά στα ? σκουπίδια.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ! Αυτά που οι άλλοι τα πετούν, εμείς τα ε-πα-να-χρη-σι-μο-ποι-ού-με.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 1η: χριστουγεννιάτικη κάρτα

Θυμάστε το εργαστήριο υφαντικής που οργάνωσε το σχολείο μας στην Περιφερειακή Μαθητιάδα τον Οκτώβριο;
Όλα αυτά τα χαρτάκια-κουρελάκια-χαρτονάκια-μπιχλιμπιδάκια που περίσσεψαν από τα έργα των επισκεπτών μας νομίζετε ότι πήγαν στα σκουπίδια; Όχι βέβαια! Ντροπή σας!
Η εικαστικός μας κ. Σοφία Μπακιρτζή (πολύτιμη συνεργάτης μας στην αποστολή διάσωσης αυτού του πλανήτη) έφερε πίσω στο σχολείο όλα αυτά τα «σκουπίδια» της Μαθητιάδας. Και να, λοιπόν οι χριστουγεννιάτικες κάρτες μας.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 2η: χιονάνθρωποι, τάρανδοι και καλαντιστάδες

Ντενεκάκια από κονσέρβες, ρολά από χαρτιά και κούτες από παιχνίδια αφού βάφτηκαν, μεταμορφώθηκαν σε μια χριστουγεννιάτικη παρέα που στην αρχή κατοικούσε στο παράθυρο της τάξης μας 

 και μετά μετακόμισαν  στα σπίτια μας?