Πικάσο και απόκριες

Η κ. Γεωργία Καλαμάρα, η δασκάλα των εικαστικών, έφτιαξε με την Ε΄τάξη μάσκες επηρεασμένες από το καλλιτεχνικό ρεύμα του κυβισμού με το οποίο είχαν πρόσφατα έρθει σε επαφή. Μάσκες δηλαδή  σε ύφος… Πικάσο! Θαυμάστε τα αποτελέσματα της ωραίας δουλειάς που έκαναν οι τρεις ομάδες!

Οι μικροί νεροκουβαλητές

Πρόσφατα τα πρωτάκια έμαθαν για την κρήνη Πριούλι πίσω από το σχολείο και γενικότερα για τις κρήνες που υπήρχαν παλιά στις γειτονιές από τις οποίες προμηθεύονταν οι άνθρωποι νερό.

Μια μέρα που ο ήλιος μας έκανε τη χάρη και βγήκε, η δασκάλα τους η κ. Στέλα τα έβαλε να κάνουν τους νεροκουβαλητές! Να κουβαλήσουν δηλαδή το νερό που χρειαζόμαστε για τις καθημερινές μας ανάγκες, όπως τον παλιό καιρό.

Παρίσταναν ότι οι βρύσες του σχολείου ήταν η κρήνη και η τάξη τους ήταν το σπίτι. Κουβάλησαν λοιπόν με μπουκάλι (αντί για στάμνα) νερό στο … σπίτι!

Και ιδού τα αποτελέσματα:

για να πιουν όλοι νερό από 1 ποτήρι, πήγαν 7 φορές στη βρύση

για να γεμίσουν 1 κουβά για σφουγγάρισμα, πήγαν 32 φορές στη βρύση

για να πλύνουν τα πιάτα, πήγαν 25 φορές στη βρύση

Στο τέλος έπαιξαν το παιχνίδι του νεροκουβαλητή στην αυλή (ποια ομάδα θα γεμίσει πρώτη τους κουβάδες της) και τραγούδησαν το «Μαρουσάκι», το τραγούδι που μιλάει για ένα κοριτσάκι που έσπασε το σταμνάκι του πηγαίνοντας στη βρύση.

Ουφ! πολύ κουράστηκαν αλλά το καταδιασκέδασαν!

Να ‘μουν γάργαρο νερό!

Στις 18 Νοεμβρίου η Δευτέρα τάξη με τη δασκάλα τους την κ. Μαρία Κλάδου και την κ. Αντωνία Ζαρκατζιά επισκέφτηκαν το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Να ‘μουν γάργαρο νερό».

 

 

Αφού μίλησαν για το νερό με τη μουσειοπαιδαγωγό κ. Στέλα Μαλλιαράκη, μελέτησαν την κρήνη Ittar η οποία είναι έκθεμα του μουσείου.

Μετά έφυγαν από το μουσείο και επισκέφτηκαν παλιές κρήνες της πόλης μας.

Την κρήνη του γιατρού Ιδομενέα (πίσω από το μουσείο), την κρήνη Rimondi (έξω από το Δημαρχείο),  την κρήνη Morosini (στην πλατεία Λιονταριών) και την κρήνη Priouli (πίσω από το σχολείο μας).

Η βρύση του Ντελη-Mάρκου και το σπίτι του Καλοκαιρινού

Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου φρέσκα-φρέσκα τα πρωτάκια του Μποδοσάκειου, ξεκίνησαν με τη δασκάλα τους την κ. Στέλα Μαράκη, για την πρώτη τους εξόρμηση.

Μα πού πήγαν αυτά τα μικρά και τι είδαν; Όπως μας πληροφόρησαν οι ρεπόρτερ της σελίδας μας, φέτος έχουν αναλάβει μια αποστολή: να γνωρίσουν τη γειτονιά του σχολείου!

Γι αυτό το λόγο επισκέφτηκαν το Ιστορικό Μουσείο. Εκεί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το κτίριο το οποίο υπήρξε το σπίτι του Μίνωα Καλοκαιρινού, του μεγάλου Ηρακλειώτη που πρώτος εντόπισε και ανέσκαψε  την Κνωσσό. Στα κατοπινά χρόνια η οικογένειά του μετέτρεψε το σπίτι αυτό σε Μουσείο με πλήθος πολύτιμα εκθέματα που διηγούνται την ιστορία της πόλης μας.

Αφού ξεκουράστηκαν στον όμορφο κήπο, μπήκαν μέσα για να θαυμάσουν ένα σημαντικό έκθεμα: την κρήνη του μεγάρου Ιττάρ.

Εκεί άκουσαν από την παιδαγωγό του Μουσείου πώς έφτανε το νερό στα σπίτια τα παλιά χρόνια και μετά επισκέφτηκαν όλοι μαζί την πιο γνωστή κρήνη της πόλης, την κρήνη Μοροζίνι δηλαδή τα γνωστά σε όλους μας Λιοντάρια και τη βρύση του γιατρού Ιδομενέα.

Και στο τέλος, καταλήξανε στην πίσω μεριά του σχολείου όπου στέκεται ακόμα μια ιστορική βρύση της πόλης: η βρύση του Δελημάρκου ή αλλιώς η κρήνη του Πριούλι.

Όπως μάθαμε κι εμείς από τους ακούραστους ρεπόρτερ της σελίδας μας, αυτή η βρύση έσωσε τους κατοίκους της πόλης, όταν στη μεγάλη πολιορκία του 1669 οι εχθροί είχαν κόψει το νερό για να τους αναγκάσουν να παραδοθούν από … τη δίψα!!!

Για τον Μίνωα Καλοκαιρινό:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AF%CE%BD%CF%89%CE%B1%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82

Για τη βρύση του Δελημάρκου:

https://www.voltarakia.gr/daily-photos/item/1830-i-enetiki-krini-prioyli

 

 

 

 

 

Η παρέλαση

Μετά από 2 ολόκληρα χρόνια διακοπής των παρελάσεων λόγω της πανδημίας, φέτος ξαναβγήκαν τα σχολεία στους δρόμους για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου!

Τα παιδιά της Έκτης καμαρωτά-καμαρωτά, με τις στολές τους , με επισημότητα και συγκίνηση παρέλασαν με τον γυμναστή κ. Μανόλη Σαββιδάκη.

Την παραμονή της επετείου η κ. Φαίη μαζί με την κ. Φένια, τη δασκάλα της Έκτης, παρέδωσαν τη σημαία στο σημαιοφόρο και τους παραστάτες. Ζαχαρία, Αλέξανδρε, Μαρία, Γιάννη, Ανδρέα και Εύη συγχαρητήρια! Καλή πρόοδο σε όλους σας!

Επίσης ο μαθητής μας, Γιάννης Πουράνης επιλέχτηκε να καταθέσει το στεφάνι στον Άγνωστο στρατιώτη εκ μέρους όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας. Πολύ τιμητικό και για το Γιάννη αλλά και για όλο το Μποδοσάκειο!