Απόκριες στο σχολείο

 

Την Παρασκευή της Μεγάλης Αποκριάς, της Μακαρονούς ή Τυρινής όπως αποκαλείται, γιορτάσαμε στο Μποδοσάκειο μικροί και μεγάλοι!

Μασκαρευτήκαμε, βαφτήκαμε, παίξαμε, χορέψαμε, φάγαμε και κάναμε τρέλες όπως επιτάσσει το έθιμο. Δάσκαλοι, μαθητές και κυλικείο!

Και του χρόνου παιδιά, να είμαστε καλά και να ξαναγιορτάσουμε καλύτερα!

Χωρίς κορονοϊό και χωρίς πόλεμο…

Στο τέλος της ημέρας παίξαμε όλοι μαζί ένα «καθιστό» κυνήγι θησαυρού με γρίφους και παντομίμα που είχε ετοιμάσει η κ. Μαρία Δρομπίλα με την Πέμπτη τάξη, εμπνευσμένο από το μάθημα της Φυσικής και τον ηλεκτρισμό. Πρωτότυπο και έξυπνο. Μπράβο!

Οι μικροί νεροκουβαλητές

Πρόσφατα τα πρωτάκια έμαθαν για την κρήνη Πριούλι πίσω από το σχολείο και γενικότερα για τις κρήνες που υπήρχαν παλιά στις γειτονιές από τις οποίες προμηθεύονταν οι άνθρωποι νερό.

Μια μέρα που ο ήλιος μας έκανε τη χάρη και βγήκε, η δασκάλα τους η κ. Στέλα τα έβαλε να κάνουν τους νεροκουβαλητές! Να κουβαλήσουν δηλαδή το νερό που χρειαζόμαστε για τις καθημερινές μας ανάγκες, όπως τον παλιό καιρό.

Παρίσταναν ότι οι βρύσες του σχολείου ήταν η κρήνη και η τάξη τους ήταν το σπίτι. Κουβάλησαν λοιπόν με μπουκάλι (αντί για στάμνα) νερό στο … σπίτι!

Και ιδού τα αποτελέσματα:

για να πιουν όλοι νερό από 1 ποτήρι, πήγαν 7 φορές στη βρύση

για να γεμίσουν 1 κουβά για σφουγγάρισμα, πήγαν 32 φορές στη βρύση

για να πλύνουν τα πιάτα, πήγαν 25 φορές στη βρύση

Στο τέλος έπαιξαν το παιχνίδι του νεροκουβαλητή στην αυλή (ποια ομάδα θα γεμίσει πρώτη τους κουβάδες της) και τραγούδησαν το «Μαρουσάκι», το τραγούδι που μιλάει για ένα κοριτσάκι που έσπασε το σταμνάκι του πηγαίνοντας στη βρύση.

Ουφ! πολύ κουράστηκαν αλλά το καταδιασκέδασαν!

Στην έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης

80 χρόνια συμπληρώθηκαν  φέτος στις 20 Μαΐου από τη Μάχη της Κρήτης και στο πλαίσιο αυτής, της Μάχης του Ηρακλείου. Οι οδομαχίες, οι βομβαρδισμοί και η γενναιότητα των Ηρακλειωτών που έβλεπαν τους αλεξιπτωτιστές να πέφτουν ακόμη και μέσα στην πόλη, αναδεικνύεται στα ντοκουμέντα που εκτίθενται για πρώτη φορά στην έκθεση που εγκαινιάστηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Ανάμεσα στα εκθέματα, κομμάτια εκείνης της εποχής, απομεινάρια από στρατιώτες, πολίτες, απομεινάρια πολέμου…

Ιστορίες μαρτυρικές που ξυπνούν 80 χρόνια μετά για να αναδείξουν την προσφορά ανθρώπων που δεν δίστασαν και έδωσαν τη μάχη για τον τόπο τους, που από την επόμενη ημέρα βρέθηκε υπό την κατοχή των Γερμανών. Ένα  αποτύπωμα του ηρωισμού και της γενναιότητας που επέδειξαν οι Ηρακλειώτες εκείνο το μοιραίο 10ήμερο που το Ηράκλειο αντιστεκόταν σθεναρά στους από αέρα εισβολείς.

Αυτή την ωραία έκθεση επισκέφτηκαν οι «μεγάλοι» του σχολείου μας: η Έκτη με τη δασκάλα τους κ. Σαπουνά, η Πέμπτη με τη δασκάλα τους κ. Χαρίση και η Τετάρτη με το δάσκαλό τους κ. Καλατζάκη. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τον ίδιο τον επιμελητή της έκθεσης κ. Μαμαλάκη και πραγματικά γύρισαν εντυπωσιασμένα στο σχολείο.

Είναι ομολογουμένως συναρπαστικό να βλέπεις ξαφνικά μπροστά σου απίστευτες ιστορίες για την πόλη  που ζεις, να μαθαίνεις συγκλονιστικά  γεγονότα που διαδραματίστηκαν στους δρόμους που περνάς κάθε μέρα, στις γειτονιές που είναι το σπίτι σου, το σχολείο σου, η πλατεία που πας για ποδήλατο με τους φίλους σου!

Δείτε παρακάτω την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που είχε δώσει παλιότερα ο συλλέκτης και επιμελητής της έκθεσης Κωστής Μαμαλάκης στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, ‘ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ’.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Εφέτος, πρώτη φορά, 30 οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον (ανάμεσά τους και το γειτονικό μας Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου) ένωσαν τις φωνές τους σε μια διακήρυξη που καλεί την πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε τη διακήρυξη των 30,  αλλά και να θαυμάσετε τις φωτογραφίες που επέλεξαν να δημοσιεύσουν από τις δράσεις τους.

https://www.eepf.gr/images/fysi/EnvDay2021-004.pdf

Η διακήρυξη σε κάποιο σημείο αναφέρει: «οι νεότερες γενιές, έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξουμε και να αναλάβουμε δράση και το ζητούν έντονα»

Κι εδώ …  ερχόμαστε κι εμείς από το σχολείο μας, να επιβεβαιώσουμε την αλήθεια της φράσης αυτής! Έχουμε και λέμε:

Η Α΄ τάξη με τη δασκάλα τους κ. Μαρία Κλάδου έκανε μελέτη για την καταστροφή του πλανήτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής μας τα παρουσίασε το πρωί στην αυλή ο εκπρόσωπος των επιστημόνων-ερευνητών-πρωτακίων Ματθαίος Γκίνι.

Η Γ’ τάξη με τη δασκάλα τους κ. Στέλα Μαράκη, μάζεψαν όλες τις «αδέσποτες» φωτοτυπίες της χρονιάς (δηλαδή παλιές, διορθωμένες, αγνώστου συγγραφέως, περισσευούμενες, διπλές κ.λ.π.) και αντί να τις πετάξουν, τις έκοψαν και έφτιαξαν ωραιότατα σημειωματάρια! Πολύ χρήσιμα για το σχολείο ή για το σπίτι.

Η Δ’ τάξη με το δάσκαλό της κ. Μανόλη Καλαντζάκη έφτιαξαν ένα βίντεο αφιερωμένο στην ημέρα περιβάλλοντος.

 

Και τέλος η Στ΄τάξη με τη δασκάλα τους κ. Ελένη Σαπουνά συμμετείχαν σε ένα Πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης Βάμου. Μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

 

 

 

 

 

Οι μικροί βιβλιοθηκονόμοι

Ημέρα του βιβλίου σήμερα, 2 Απριλίου.

Αφιερωμένη στα παιδιά της Τρίτης τάξης που ανέλαβαν υπεύθυνα να βοηθήσουν τη δασκάλα τους κ. Στέλα Μαράκη στην ταξινόμηση των βιβλίων της σχολικής μας βιβλιοθήκης. Έγιναν δηλαδή οι βιβλιοθηκονόμοι του σχολείου! Εργάστηκαν με αφοσίωση και έκοψαν και συμπλήρωσαν πάνω από 100 δελτία δανεισμού βιβλίων, μέχρι στιγμής. Κι έτσι στέκουν τώρα στη σειρά άλλα 100 βιβλία καμαρωτά-καμαρωτά και περιμένουν να τα διαλέξει κάποιο παιδί να τα πάρει σπίτι του! Θαυμάστε τα:

Αν δεν έκλεινε το σχολείο, με τη φόρα που είχαν πάρει τα «τριτάκια «, σίγουρα θα είχαν τελειώσει όλη τη βιβλιοθήκη! Μπράβο σας παιδιά! Τα αταξινόμητα βιβλία περιμένουν με αγωνία να επιστρέψετε στο σχολείο για να τα ταξινομήσετε…

Κι ένα δωράκι για όλους εσάς, παιδιά, που αγαπάτε τα βιβλία: ένα τερατάκι σελιδοδείκτης, πολύ αστείος και πολύ εύκολος!

Δοκιμάστε να τον φτιάξετε και σίγουρα δεν θα αρκεστείτε μόνο σε έναν.

Συμβουλή: επειδή χρειάζεται δίχρωμο χαρτί, χρησιμοποιείστε ένα λευκό φύλλο που θα το βάψετε από τη μία πλευρά με το αγαπημένο σας χρώμα.