Παίζουμε καραγκιόζη;

Οι μαθητές του Δ2 με τη δασκάλα τους κ. Σοφία Καταντωνάκη ασχολήθηκαν στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης με το πρόγραμμα «Το Θέατρο Σκιών στην τάξη μας». Τα παιδιά με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό έπαιξαν και δημιούργησαν. Γνώρισαν  τις φιγούρες του Καραγκιόζη, έφτιαξαν  δικές τους φιγούρες  και έπαιξαν  δικά τους θεατρικά έργα στην τάξη.

Ήταν μια πολύ σημαντική και εποικοδομητική εμπειρία. Εξοικειώθηκαν με την τέχνη και καλλιέργησαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Τη σκηνή που θεάτρου επιμελήθηκε η εικαστικός του σχολείου κ. Σοφία Μπακιρτζή.

 

 

 

 

 

 

 

Μια πέτρα που χρειάζεται… κούρεμα!

Την Πέμπτη 17 του Μάη ήταν η ημέρα της Αναλήψεως. Εορτάζεται κάθε χρόνο 40 ημέρες μετά το Πάσχα και πέφτει πάντα ημέρα Πέμπτη.

Αποτελεί σημαντική γιορτή του χριστιανισμού γιατί την ημέρα αυτή σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, αναλήφθηκε (ανέβηκε) ο Χριστός στους ουρανούς.

Πολλά έθιμα συνδέονται με τη γιορτή της Αναλήψεως κι ένα απ’ όλα είναι η πέτρα η «μαλλιαρή»: έψαχναν να βρουν στη θάλασσα μια πέτρα με βρύα και όποιος την έβρισκε την έπαιρνε σπίτι του για να του φέρει ευτυχία και καλή τύχη.

Φέτος, ο Γιάννης ο Αρετίνης, μαθητής της Τρίτης τάξης του σχολείου μας, μας έφερε αυτές τις ωραιότατες «μαλλιαρές» πετρούλες που βρήκε στην παραλία του Καράβολα κατόπιν παραινέσεως της γιαγιάς του.

 
Ευχαριστούμε πολύ το Γιάννη αλλά και τη γιαγιά Φωτούλα που μας θύμισαν αυτό το παλιό έθιμο και έφεραν τις πέτρες για καλή τύχη στο Μποδοσάκειο.
Αλλά ας αφήσουμε να μας διηγηθεί τις αναμνήσεις του από τον εορτασμό της μέρας αυτής τον κ. Β. Κογκάκη ο οποίος ως παιδί, έμενε δίπλα στο σχολείο μας και γιόρτασε την Ανάληψη κάποια αξέχαστη χρονιά  στο γειτονικό μας κόλπο του Δερματά.
?Η μαλλιαρή πέτρα?
του Βαγγέλη Κογκάκη
(αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Πατρίς»)

Ζώντας στην αλαζονεία του νεοπλουτισμού και του άκρατου καταναλωτισμού ο σημερινός άνθρωπος, νοιώθει πολλές φορές την ανάγκη να θυμάται τις χωρίς γυρισμό εικόνες των παιδικών και νεανικών του χρόνων. Εικόνες έγχρωμες, ανάγλυφες, που αναπνέουν ζωντάνια, δύναμη, ποιότητα ζωής αλλά και ποιότητα ανθρώπων.

Ήμουν ακόμη παιδί. Από το δωμάτιό μου αγνάντευα το Κρητικό Πέλαγος, τη θάλασσα, -ένα απέραντο γαλάζιο. Κάθε πρωί μου ψιθύριζε καλημέρα, απαλά, δροσερά, ή εβρυχάτο αγριεμένη με τα παγωμένα χειμωνιάτικα κύματά της. Απλωνόταν απέναντί μου στον κόλπο του ?Δερματά?, ή ?Κουν-Καπί? όπου ήταν το σπίτι μιας φιλικής οικογένειας στην οποία ήμουν οικότροφος. Η συμφωνία πληρωμής ήταν μια ?κανίστρα? λάδι το μήνα (17-18 οκάδες). Χρυσάφι τότε! Εκεί κατοικούσαμε, στο ?μπεντενάκι?, σε μια καινούργια (1950) διώροφη μονοκατοικία. Υπάρχει ακόμη. Την παρατηρώ θωπευτικά αναπολώντας τα περασμένα.

Περιμέναμε με λαχτάρα την εορτή της Αναλήψεως κι εκείνο το χαρακτηριστικό κι αλησμόνητο απόγευμα. Δεν νομίζω ότι σε άλλη πόλη της Ελλάδας υπήρχε το ίδιο έθιμο. Το θυμάμαι πάντα. Δυστυχώς κι αυτό σήμερα έχει σχεδόν λησμονηθεί.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, 40 ημέρες μετά το Πάσχα ανήμερα της Αναλήψεως, ημέρα Πέμπτη, νωρίς το απόγευμα, όλοι οι Καστρινοί ?συν γυναιξί και τέκνοις? κατεβαίναμε στις παραλίες σε μεγάλες παρέες, από πολλούς συγγενείς, φίλους και γείτονες. Ήταν η τελευταία ημέρα για το ?Χριστός Ανέστη?, τον χαιρετισμό του τεσσαρακονθήμερου. Ευχές και ?Χρόνια Πολλά? από όλους, συγγενείς, φίλους και γνωστούς, όπως ήμαστε όλοι εκείνα τα χρόνια.

Φτάνοντας στην παραλία μας υποδέχονται οι γλάροι. Ήταν τόσο εξοικειωμένοι μαζί μας, ώστε μας πλησίαζαν αιωρούμενοι ήρεμα πάνω από τα κεφάλια μας. Απλώναμε στην άμμο πατανίες κι επάνω σ? αυτές τοποθετούσαν οι νοικοκυρές ένα σωρό νοστιμότατες λιχουδιές. Κεφτεδάκια, ντολμαδάκια, τυριά, αυγά βραστά, ομελέτα, κρέας ψητό, αγγουράκια, ντομάτες, πολλά φρούτα κ.ά. Το κρασί ήταν πάντα δροσερό, επειδή η φιάλη του ?κολυμπούσε? στο κύμα δίπλα μας όπως και οι γκαζόζες. Ο κόσμος καθόταν γύρω από τα φαγητά, επάνω στην άμμο. Αν καθυστερούσες να κατεβείς δεν έβρισκες χώρο για να απλώσεις την κουβέρτα σου. Η παραλία από το μέγαρο του Φυτάκη στο λιμάνι σήμερα, μέχρι το ?τρυπητό χαράκι? στο προάστιο Πόρος, γέμιζε από Ηρακλειώτες.

Εμείς πηγαίναμε στη γειτονιά μας, στον κόλπο του Δερματά, που απλωνόταν από την ?Ηλεκτρική? μέχρι το ?Περίπτερο? (Glass-House). Οι νέοι και τα παιδιά, ευκαιρίας δοθείσης, κάναμε το πρώτο μας θαλάσσιο μπάνιο. Οι μεγαλύτεροι βουτούσαμε από το ?μονοχάρακο? στα βαθιά, για να βγάλουμε την πυκνότερη ?μαλλιαρή?. Άλλοι, όσοι δεν ήθελαν να κολυμπήσουν, ανασήκωναν τα πανταλόνια και σκύβοντας στην ολοκάθαρη θάλασσα ?έπιαναν τη μαλλιαρή?. Αυτή ήταν μια πέτρα από το βυθό, επάνω στην οποία είχαν προσκολληθεί πολλά φύκια, σκούρα ή ξανθά. Όσο περισσότερα φύκια, τόσο το καλύτερο. Μεγαλύτερη ευνοϊκή τύχη, ?γούρι? για την οικογένεια. Τη φύλαγαν για να την πάρουν στο σπίτι το βράδυ.

Εν τω μεταξύ στις παρέες, τρώγοντας τα νοστιμότατα φαγητά και πίνοντας το μεθυστικό δροσερό κρασί, το κέφι άναβε. Πολλοί παίζοντας κιθάρα, βιολί, ή ακορντεόν τραγουδούσαν επειδή «ουκ επ? άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος». Άλλοι γελούσαν λέγοντας αστείες ιστορίες ή ?πιπεράτα? ανέκδοτα. Οι βαρκάρηδες προσκαλούσαν τον κόσμο, κορίτσια και νεαρούς, για μια βαρκάδα στ? ανοιχτά.

Και η ώρα περνούσε ανέμελα, ευχάριστα, δροσερά, χωρίς έγνοιες, με τις καθημερινές μικροχαρές να γεμίζουν τη ζωή. ??Ες αύριον τα σπουδαία?? φιλοσοφούσαν οι γεροντότεροι.

Δυστυχώς κάθε τι ευχάριστο δεν έχει μεγάλη διάρκεια. Έτσι ??ο ήλιος έγνω την δύσιν αυτού??? και άρχιζε να χαμηλώνει προς τα βουνά της Ροδιάς. Επάνω στη γαλήνια θάλασσα είχαν χυθεί τόνοι από ασήμι. Σιγά-σιγά το σούρουπο απλωνόταν. Είχε φτάσει η ώρα του αποχαιρετισμού. Ευχές, πάλι, χαμόγελα και φιλιά. Επιστρέφαμε στο σπίτι. Ο οικοδεσπότης κρατώντας τη ?μαλλιαρή πέτρα? έμπαινε μέσα λέγοντας: «Όξω ψύλλοι και κορ(γ)ιοί και στα όρη οι ποντικοί» και την τοποθετούσε σε μια γωνιά. Ήταν ?ο παραγωγός υψηλής συχνότητας ηλεκτρονικών ή ηχητικών κυμάτων? που απωθούσε από το σπίτι έντομα και τρωκτικά. (Ευτυχώς πολλοί φροντίσαμε και κλείσαμε στις καρδιές μας όλες αυτές τις εικόνες μέχρι σήμερα).

Κατόρθωσα να ζωντανέψω ξανά, να ?φρεσκάρω? τις αναμνήσεις σας, να σας κάμω να αναπολήσετε, να νοσταλγήσετε εκείνη την εποχή πριν επιστρέψετε στις συμπληγάδες της καθημερινότητας; Αν ναι? τότε πέτυχα! Όσο για τη σημερινή νεολαία, με λίγη φαντασία και καλή πρόθεση, ας σκιαγραφήσει μια από τις όμορφες εκείνες εικόνες της απογευματινής διασκέδασης της εποχής των σημερινών παππούδων, όπως αυτές περιγράφονται, ξεφεύγοντας από τα μπαράκια και την τηλεόραση που ισοπεδώνει κάθε προσπάθεια συμμετοχής και μετατρέπει τους πάντες, ακόμη και τον παραδοσιακό θαμώνα του καφενείου σε άβουλο? τηλεθεατή !

Αγαπάς τη μαμά; Στο Ταχυδρομείο!

 

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Τα δευτεράκια τα οποία έμαθαν φέτος στη Γλώσσα για το ταχυδρομείο, τον αποστολέα, τον παραλήπτη, τα γραμματόσημα ,τον ταχυδρομικό κώδικα, τη διεύθυνση και όλα τα σχετικά, αποφάσισαν να φτιάξουν κάρτες για τις μαμάδες και να τις ταχυδρομήσουν.

Βάλανε λοιπόν σε φάκελλα τις κάρτες, έγραψαν πάνω τον παραλήπτη και τον αποστολέα, και πήγαν με τη δασκάλα τους την κ. Στέλα Μαράκη στο Ταχυδρομείο, συνοδευόμενοι και από την αγαπημένη κ. «ΖΕΠ» Μαρία Γαϊτανίδου.

Ταχυδρόμησαν τις κάρτες και απ’ ότι μαθαίνουμε, οι μητέρες τις έλαβαν, τις διάβασαν  και συγκινήθηκαν.

Τι έγραφαν μέσα οι κάρτες; Μα πολύ απλά ότι, τα παιδιά αγαπάνε τις μαμάδες τους!

Μαμά μου και μανούλα

πολύ σε αγαπώ!

Σου γράφω αυτό το γράμμα

μόνο για να στο πω…

 

Δείχνουμε τις πανέμορφες κάρτες ζωγραφισμένες με τον «ήλιο της μαμάς».

Περιμένουμε τη σειρά μας για να πάμε στο ταμείο.

Περιμένοντας στο ταμείο να αγοράσουμε γραμματόσημα.

…..

Εκδρομή του Συλλόγου Γονέων

Το Σάββατο  19 Μαΐου 2018 ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας διοργάνωσε εκδρομή στο Μουσείο της  Αρχαίας Ελεύθερνας και στην Μονή Αρκαδίου.

Με την καταπληκτική ξενάγηση της κυρίας Πετρούλας μάθαμε την ιστορία της αρχαίας πόλης της Ελεύθερνας, ξεναγηθήκαμε στο υπέροχο Μουσείο θαυμάζοντας τα υπέροχα εκθέματα.

Στη συνέχεια πήγαμε στην Μονή Αρκαδίου, όπου αφού ακούσαμε την ιστορία της Μονής από την ξεναγό μας, θαυμάσαμε το Μουσείο, την παλιά τράπεζα, την πυριτιδαποθήκη και προσκυνήσαμε τον Ναό του Αγίου Κων/νου και Ελένης.

Γεμάτοι γνώσεις φτάσαμε το μεσημέρι στην Ταβέρνα του κτήματος «ΠΑΝΑΚΡΟΝ»  κοντά στη Σχολή Ασωμάτων, όπου γευτήκαμε καλομαγειρεμένα φαγητά με παραδοσιακά κρητικά υλικά. Τα παιδιά έπαιξαν στο γρασίδι, θαύμασαν τα ζώα και πέρασαν υπέροχα.

 

Σκιές στον τοίχο του σχολείου…

 

Μια έκπληξη περιμένει όποιον περάσει από την οδό Γαλάτειας Καζαντζάκη όπου βρίσκεται η αυλή και η πίσω πόρτα του σχολείου μας.

Ο τοίχος της αυλής έχει γεμίσει … σκιές!

Μην πάει ο νους σας σε κάτι σκοτεινό ή φοβιστικό: είναι οι πολύχρωμες και χαρούμενες σκιές των παιδιών της Τετάρτης τάξης. Κάθε παιδί έχει ζωγραφίσει τη φιγούρα του σώματός του, το καθένα σε στάση της επιλογής του.

Και ποιος άραγε εμπνεύστηκε αυτό το γκράφιτι; Ναι, σωστά μαντέψατε!

Η κ. Σοφία Μπακιρτζή, η δασκάλα των εικαστικών.

Όπως μαθαίνουμε, το συγκεκριμένο έργο είναι το επιστέγασμα μιας δουλειάς που γινόταν όλο το χρόνο στην Τετάρτη τάξη, στο μάθημα των εικαστικών και στα πλαίσια του προγράμματος «Το θέατρο σκιών στην τάξη μας» (λεπτομέρειες , προσεχώς…).

Χίλια μπράβο στα παιδιά της Τετάρτης και άλλα τόσα στην κ. Μπακιρτζή για το υπέροχο γκράφιτι που φιλοτέχνησαν και στόλισαν το σχολείο αλλά και το δρόμο ολόκληρο! Οι καλλιτέχνες με τη σειρά που εμφανίζονται στον… τοίχο, είναι:

Φίλιππος Σαπουντζής

Κωνσταντίνος Καραγιάννης

Ηρακλής Κολιακουδάκης

Μιχαήλ Ματαλλιωτάκης

Βαγγέλης Καραγεώργου

‘Ολα Σελάμι

Γιάννης Σερπετσιδάκης

Αναστασία

Αμαλία

Ελγιόνα Μητσάκου

Μαρία

Εβελίνα Ζαχαριουδάκη

Ευαγγελία Εργαζάκη

Αντώνης Σουλτάτος

Δημήτρης Δημητρόφ

Βίκτωρας

Μιχάλης Ματαλλιωτάκης

Γιώργος

Τζωρτζίνα Δημητριάδη

Μαρία Αρχοντοπούλου

Γιώργος Χατζηαναστασίου

Σαμπιάν

Λευτέρης Ψαλιδάκης

Φροσύνα Σερίφη